Iduće ročište u utorak

Suđenje Hrvatima u Zambiji: Ispitane dvije svjedokinje

Traje iznošenje dokaznog postupka na suđenju Hrvatima optuženima za trgovinu ljudima
Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora Emica Elveđi/PIXSELL

Djelatnica smještajnog objekta i službenica imigracije u zračnoj luci Ndola ispitane su na ročištu u Ndoli u postupku koji se vodi protiv osmero Hrvata, potvrdili su Hini diplomatski izvori.

Na visokom sudu u Ndoli u srijedu je počelo iznošenje dokaznog postupka na suđenju Hrvatima optuženima za trgovinu ljudima (djecom) u pokušaju. Prvi dan su ispitane imigracijska službenica s graničnog prijelaza Konga i Zambije i recepcionarka hotela u kojem su Hrvati odsjeli.

Na današnjem su ročištu ispitane dvije nove svjedokinje, “djelatnica smještajnog objekta i službenica imigracije u zračnoj luci Ndola, koje su već prije svjedočile na nižem sudu”, otkrili su diplomatski izvori Hini. Novo ročište održat će se idući tjedan iako je trebalo biti u petak.

– Sutrašnje ročište je otkazano zbog nedostupnosti svjedoka optužbe, a sljedeće je zakazano za utorak, dodali su izvori.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravala napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Proveli su u zambijskom zatvoru gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja, kad su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premješteno na viši sud.

Aktualno
Hrvatska