Stranke i udruge traže omogućavanje zakonskog prava na pobačaj

Javnost se zgrozila kada je doznala da su bolnice odbile zahtjev za pobačajem trudnice koja nosi od tumora oboljelo dijete
Zagreb: Prosvjed protiv Hoda na život Marko Lukunić/PIXSELL

SDP, Glas, Udruga za promicanje prava pacijenata i Udruga Roda zatražili su da Ministarstvo zdravlja hitno omogući ostvarivanje zakonskog prava na pobačaj, nakon što je javnost doznala da su bolnice odbile zahtjev za pobačajem trudnice koja nosi od tumora oboljelo dijete.

Socijaldemokratski forum žena apelira na žurno odobrenje zahtjeva Mirele Čavajde za prekidom trudnoće te je zgrožen time što Etičko povjerenstvo KBC-a Sveti Duh i svih drugih bolnica kojima se pacijentica obratila odbija prekid takve trudnoće, kao i reakcijom Ministarstva zdravstva.

Proizvoljno shvaćanje zakona pretvorilo se u zlostavljanje žena

Nevjerojatno je da su etička povjerenstva svih zdravstvenih ustanova u kojima je pacijentica zatražila legitimnu zdravstvenu uslugu svoje odluke donijela u suprotnosti sa zakonom koji decidirano dopušta prekid trudnoće i nakon više od deset tjedana od začeća, ako su posrijedi “teške prirođene tjelesne mane”, poručuje SDP-ov Forum žena.

To nije etika, to je proizvoljno shvaćanje zakona i nelegitimno igranje uloge vrhovnog suca u pitanjima života i smrti, kaže Forum žena.

Stranka Glas zatražila je od ministra zdravstva Vilija Beroša da hitno objavi podatke o broju liječnika koji koriste priziv savjesti, kao i plan i rokove za osiguravanje uvjeta da se u svakoj hrvatskoj bolnici može obaviti prekid trudnoće na zahtjev.

Sadašnje se stanje pretvara u “bezdušno zlostavljanje žena”, ocjenjuje Glas i poručuje da se više nijednoj ženi ne smije dogoditi da joj u hrvatskim bolnicama odbiju prekid trudnoće, a javni službenici je onemogućavaju u korištenju zakonom propisanih prava.

Zastupnica Glasa Anka Mrak-Taritaš još prije dva mjeseca pitala je na aktualnom satu premijera je li upoznat s time da u mnogim hrvatskim bolnicama svi ili gotovo svi liječnici koriste priziv savjesti i da je prekid trudnoće u praksi nemoguće obaviti, ali odgovor nije stigao.

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata uputila je zahtjev Ministarstvu zdravstva da odmah pošalje upute, smjernice i protokole bolnicama za postupanje u svim slučajevima vezanim za pobačaj.

Udruga ističe da je stanje nekoordinirano pa svatko zakon tumači na svoj način, što potvrđuje podatak da je Udrugu u 24 sata kontaktiralo desetak bolnica koje ne znaju kako postupati, čime dodatno traumatiziraju pacijentice.

Zakon o prekidu trudnoće nije političko i ideološko pitanje

Izjava ministra Beroša da bolnice nešto moraju napraviti, a nisu im dali upute, skandalozna je, a slanje trudnica na pobačaj u Sloveniju o vlastitom trošku apsolutno je neprihvatljivo, ističe Udruga.

Daniela Drandić iz Roda ocijenila je kako dolazi na naplatu sve što nije napravljeno u zadnjih 30 godina, što se u konkretnoj situaciji svaljuje na leđa trudnice.

Time se potvrđuje stajalište organizacija i pojedinaca koji svih tih godina upozoravaju da zakon koji regulira prekid trudnoće nije političko i ideološko pitanje nego zakon koji štiti žensko zdravlje, istaknula je.

Žene trebaju zdravstvenu zaštitu, a mi trebamo urgirati kod onih koje smo izabrali da donose odluke da osuvremene zakon i omoguće svim ženama jednak pristup zdravstvenoj zaštiti, kaže Drandić.

Hrvatska
Ostalo