ŠTO NAKON MILANA BANDIĆA: Zagreb očekuje veliko preslagivanje

Iznenadnom smrću gradonačelnika Zagreba tijek kampanje za svibanjske lokalne izbore stubokom se promijenio

Matija Habljak/PIXSEL

Iznenadnom smrću gradonačelnika Zagreba tijek kampanje za svibanjske lokalne izbore stubokom se promijenio, a karte se sada ponovno miješaju, piše Jutarnji list.

Mnogi sugovornici sa zagrebačke političke scene smatraju da će svi gradonačelnički kandidati morati mijenjati svoje planove i krenuti s potpuno novih startnih pozicija, pogotovo stoga što su redom kampanje temeljili na žestokoj kritici Milana Bandića, navodi dnevnik.

Zanimljivo će biti i na ljevici jer sada, kako neki tvrde, rastu šanse SDP-ovu kandidatu Jošku Klisoviću, ali i na dijelu političkog spektra od centra nadesno gdje više nema izraženog favorita.

Takva situacija mogla bi ići na ruku Bandićevu koalicijskom partneru HDZ-u kojemu će se nesumnjivo prikloniti dio njegovih birača. No, HDZ-u je problem njegov kandidat – široj zagrebačkoj javnosti nepoznati Davor Filipović, koji u svojim prvim javnim istupima i nije briljirao. HDZ-ovi izgledi, nakon Bandićeva odlaska, bili bi puno bolji da je Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba, pristao na ponudu Andreja Plenkovića i prihvatio kandidaturu za gradonačelnika.

Ovako su se pojavile i spekulacije hoće li HDZ u novonastaloj situaciji možda i mijenjati svog kandidata. Nema sumnje da će Plenković učiniti sve da HDZ iskoristi priliku koja mu se neočekivano ukazala da ipak napravi dobar rezultat u Zagrebu. To znači da će maksimalno mobilizirati stranku, no za sada nema naznaka da bi mijenjao kandidata.

Ovo je potpuno nova situacija i novi izazov za sve, a posebno za HDZ – rekao je Jutarnjem listu jedan od sugovornika iz te stranke. Smatra da će se dio Bandićevih birača sada prikloniti njima.

– Ako HDZ bude dobro vodio kampanju, ako se šef stranke Andrej Plenković maksimalno angažira, onda nam se otvaraju velike šanse da budemo najjača lista na izborima za zastupnike Gradske skupštine, a da naš kandidat Davor Filipović uđe u drugi krug. Mislim da bi mu za to bilo dovoljno 20 posto glasova, kaže ovaj HDZ-ovac. Dodaje kako su konzultacije u HDZ-u već počele, ali da za sada nitko ne spominje da bi mogli promijeniti svog kandidata, donosi Jutarnji list.