Stare osobne iskaznice vrijede do završetka epidemije

Ista pravila vrijede i za vozačku dozvolu

Davor Puklavec/PIXSELL

Svim građanima, kojima je osobna iskaznica istekla za trajanja epidemije, ona i dalje vrijedi u Hrvatskoj dok se ne proglasi kraj epidemije, no ako putuju u inozemstvo, moraju provjeriti mogu li s njom ući u drugu državu, rečeno je Hini u Ministarstvu unutarnjih poslova.

S ciljem smanjenja fizičkih kontakata te zaštite građana, Sabor je prošle godine izmijenio Zakon o osobnim iskaznicama tako da je iskaznicama produžen rok i to na najdulje 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije.

-Prošle godine su išle izmjene Zakona o osobnoj iskaznici koje su još uvijek na snazi i vrijedit će dok se ne proglasi kraj epidemije- rekla je Hini glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić.

-Kada se proglasi kraj epidemije, građani će morati u roku 30 dana predati zahtjev za izradom nove osobne iskaznice ako im je ona istekla- dodala je.

Hrvatski građani ako nikamo ne putuju izvan zemlje ne bi trebali imati problema s institucijama ako im je istekla osobna iskaznica. O zakonskim izmjenama zbog epidemije obaviještene sve institucije u Hrvatskoj i osobne iskaznice koje su istekle trebale bi svugdje jednako vrijediti. No, ako putuju u druge države, moraju provjeriti s državama u koje putuju hoće li priznati osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok.

-Mi smo obavijestili sve države, no na svakoj je državi hoće li ona to uvažiti i smatrati da je taj dokument važeći ili ga neće priznati- kaže glasnogovornica MUP-a.

Naš državljanin koji želi ići u Njemačku, mora provjeriti s tom zemljom može li s takvom osobnom prijeći granicu. Što se tiče RH, sve dok se ne proglasi kraj epidemije u Hrvatskoj na snazi je stavka zakona koja to definira.