ŠPREM NAKON PREGOVORA: Konkretnu vladinu ponudu očekujemo na sastanku sljedeći četvrtak

Dogovoreno je da se osim o rastu osnovice do kraja ove godine razgovora i o porastu za 2023. godinu
sanja šprem Davorin Višnjić/PIXSELL

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izjavila je nakon pregovora o povećanju plaća u javnim službama kako je dogovoreno da se osim o rastu osnovice do kraja ove godine razgovora i o porastu za 2023. te da konkretnu vladinu ponudu očekuju na sastanku idući tjedan.

Dogovoreno je da se pregovori vode ubrzanim tempom a to je važno da bi se završili do donošenja Državnog proračuna za 2023., istaknula je Šprem nakon sastanka u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike.

– Suprotstavili smo argumente, no konkretnu vladinu ponudu očekujemo na idućem sastanku sljedeći tjedan u četvrtak, dodala je.

Naglasila je da su sindikalni zahtjevi objektivni, sukladno potpisanom Temeljnom kolektivnom ugovoru te imaju uporište u ekonomskim pokazateljima.

– Porast inflacije nije jedini kriterij već se promatra i rast plaća u privredi koje su u prvih šest mjeseci rasle 7,9 posto. Kada se rast u javnom sektoru od četiri posto podijeli za isto razdoblje on iznosi tek 0,7 posto. Prema tomu, već u prvih pola godine očito je ogromno zaostajanje plaća u javnom sektoru, kazala je Šprem.

Istaknula je kako je zbog porasta inflacije svakim danom sve je veći udar na standard zaposlenika u javnim službama, a istodobno je povećan prihod državnog proračuna.

– Inzistirali smo da se pregovori ne odugovlače s čime se složila i vladina strana, kako bi zaposlenici mogli dobiti uvećanu osnovicu plaće već s 1. listopadom. Vlada je najveći poslodavac i mora pokazati brigu prema svima zaposlenima u javnom sektoru, poručila je Šprem.

Hrvatska
Izbor urednika