Vrhovni sud ukinuo presudu

Slučaj zastava “Hoda za život” vraća se na ponovno suđenje

Gradska uprava ostaje čvrsto uz prava žena nakon odluke Vrhovnog suda, poručili su iz Grada Zagreba
Po Zagrebu postavljene zastave koje najavljuju Hod za život Sanjin Strukić/PIXSELL

Udruge U ime obitelji i Vigilare obavijestile su javnost da je Vrhovni sud ukinuo presudu Županijskog suda koja je išla u korist Grada Zagreba u slučaju zastava “Hoda za život” i vratio predmet na ponovno suđenje. Presudu će Grad moći detaljno komentirati kad je zaprimi.

– Navedena presuda Vrhovnog suda neće nas pokolebati u djelovanju da kao gradska vlast stojimo u obrani prava žena zagarantiranih Ustavom. Vjerujemo da ćemo na kraju dobiti ovu sudsku bitku protiv tužbe udruge U ime obitelji kao što smo je dobili i u slučaju mjere roditelj-odgojitelj, izjavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević dodavši kako detalje ne može komentirati jer Grad još nije zaprimio presudu niti njeno obrazloženje..

Podsjetimo, u siječnju je Županijski sud potvrdio stajalište Grada Zagreba da organizatori “Hoda za život” nisu diskriminirani time što im je gradonačelnik Tomašević uskratio postavljanje zastava njihove manifestacije na gradske jarbole.

Gradonačelnik Tomašević cijelo je vrijeme jasno komunicirao da postavljanje zastava različitih manifestacija na gradske jarbole nije vezano uz pravo na prosvjed i slobodu govora. Gradonačelnik je više puta naglasio da su organizatori održali svoj javni skup, no da se zastave na gradske jarbole mogu postaviti isključivo za skupove kojima je grad suorganizator i koje podržava demokratski izabrana gradska vlast te koji su u skladu s važećim gradskim strategijama, što nije slučaj s “Hodom za život” koji traži zabranu pobačaja.

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika