Šest desetljeća kapelice u Poljanskom Lugu

Slavi se danas u vrbovečkom naselju Poljanski Lug
p

U petak će se navršiti točno šezdeset godina od izgradnje i posvete kapelice Majke Božje Fatimske u tom naselju, a danas je tim povodom ovdje služena sv. misa, koju je predvodio grkokatolički mladomisnik Mladen Mikulić iz Križevaca. Župnik vrbovečki vlč. Zoran Grgić Grga najavio je kako se ova misa služi „za cijelo selo, za sve živuće, ali i pokojnog župnika Franju Žnidarca, te sve ljude koji su prije šezdeset godina pokrenuli i izgradili ovu kapelicu.“

Među njima je Ana Puškarić, koja je kao dvanaestogodišnja djevojčica uz ostalu djelu u selu, tada pomagala u gradnji kapelice.

-Mi djeca smo čistili ciglu, s kojom su naši oci i djedovi onda gradili kapelicu. Bilo je to vrijeme kada su odrasli radili po skrivećki, jer je milicija išla po selu i kažnjavala sve koji su tu radili, osim nas djece…“– priča nam danas Ana.

Podsjetimo da je Kapelicu u Poljanskom Lugu blagoslovio 24. rujna 1961. godine Leopold Rusan, župnik i prelat iz Remeta rodom iz Brčevca.

Inače, na poticaj tadašnjeg vrbovečkog župnika Franje Žnidareca udovica Jagica Hršak iz Poljanskog Luga kupila je kućicu svoga brata, koja je privremeno pretvorena u kapelu. Darovnim ugovorom tu kućicu onda daruje župnoj crkvi sv. Vida u Vrbovcu. Odobrenjem toga ugovora kuća je eksproprirana u korist osmogodišnje škole u Poljanskom Lugu. Nakon godine dana, stigla je dozvola Nadbiskupskog Duhovnog stola u Zagrebu, kojom se otvorila „privremena kapela“ u selu. Na nedjelju prije Duhova kućica je pretvorena u kapelu i blagoslovljena – služila se prva sveta misa. Na blagdan Presvetog Trojstva bilo je malo proštenje u čast Presvetoga Trojstva. Na tome nije stalo. Nakon dosta peripetija, moralo se krenuti u gradnju nove kapelice, pa je kupljeno susjedno zemljište površine 100 čhv od Franje Mertića, nabavljen potrebni materijal, te postavljeni temelji pod vodstvom zidara Alojza Strižeka. Nakon ishođenja građevinske dozvole – saznajemo – mještani su oduševljeno pristupili radovima i pomagali kod gradnje.

Današnje slavlje organizirali su Mjesni odbor i DVD Poljanski Lug, a nazočili su mu gradonačelnik Denis Kralj i njegov zamjenik Marko Belošević. Dodajmo da će u vrbovečkoj Pošti u petak, 24. rujna u uporabi biti i prigodno napravljeni poštanski žig posvećen ovoj kapelici, autora Zdenka Brezarića.

Događanja
Grad
Hrvatska
Vrbovec
Zagrebačka županija