Saborski zastupnici pozdravili novi zakon: Uz pomoć Registra osobe s invaliditetom lakše do prava

Neki zastupnici, pak, drže da od toga osobe s invaliditetom nemaju koristi
hrvatski sabor Emica Elveđi/PIXSELL

Saborski zastupnici pozdravili su donošenje novog zakona o Registru osoba s invaliditetom koji treba osigurati bolji obuhvat podataka o njima, no neki zastupnici drže da od toga osobe s invaliditetom nemaju koristi.

Od bolje evidencije podataka osobe s invaliditetom nemaju koristi, jer sustav usluga za njih je sve nedostupniji, a one su sve izoliranije, kazala je Martina Vlašić Iljkić (SDP) u saborskoj raspravi o tom zakonu. Pri tom je upozorila na nedostatak rane intervencije za takve osobe, posebno u Slavoniji, ruralnim područjima i na otocima. Na logopeda se čeka po pola godine, navela je.

Drukčije viđenje ima Nikola Mažar (HDZ), koji drži da će im jedinstvena baza podataka olakšati ostvarivanje prava.

Potvrda o podacima bez naknade

Potvrđuje to i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvijo Bašić koji priznaje da Registar neće ispraviti sve probleme, ali će omogućiti jednostavniju razmjenu podatak i time povećati kvalitetu života tih osoba.

Potvrdu o podacima upisanim u Registar moći će dobiti svaka osoba s invaliditetom, bez naknade, rekao je te podsjetio da je Registar počeo s radom 2002., da se vodi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i da je temelj za provjeru statusa osoba s invaliditetom.

Zastupnici propituju kako lokalne zajednice ispunjavaju obveze prema njima. Omogućuju li im pristup javnim uslugama, stambenim zgradama, javnom prijevozu, zanimalo je Ivana Kirina (HDZ).

Lokalna samouprava puno može odraditi za OSI, primjerice u pogledu pješačkih prijelaza, nogostupa, kaže Marin Miletić (MOST), koji poziva gradonačelnike i načelnike “da pazimo jedni na druge”.

U Hrvatskoj 14 posto osoba ima neki oblik i stupanj invaliditeta i važno je da budu uključeni u zajednicu i ostvare svoja prava, kaže Urša Gamulin Raukar (ZLB) koja zagovara multisektorski pristup u brizi i skrb za OSI.

Šteta da Registar ne vodi i podatke o socio-demografskom statusu, kretanju u sustavu obrazovanja, rada, naglasila je.

Lukačić: Koji su razlozi naglog povećanja broja OSI?

Zakon je kvalitetno uređen kako bi svi podaci o osobama s invaliditetom bili na jednom mjestu, tome težimo godinama, rekla je Ljubica Lukačić (HDZ). Ona ističe kako u posljednje vrijeme “svjedočimo naglom povećanju broja OSI”. Donedavno se govorilo da ih je 520 tisuća, odnedavno da ih je 608.000, pa i 612.000, navela je, zanimajući se za razloge povećanja.

Državni tajnik kaže da “točan broj ne zna, jer je to živi proces” te da ne može spekulirati ni o razlozima povećanja.

Bez preciznog je odgovora ostao i Željko Pavić (Socijaldemokrat) kojeg je zanimalo u kojoj je fazi izgradnja informacijskog sustava koji će biti podrška Registru.

Ne znam, siguran sam da će (sve) biti adekvatno, rekao je Bašić.

Hrvatska
Politika