Roditelji odgojitelji traže poništenje odluke na Visokom upravnom sudu

Udruga je do sada već podnijela predstavke i zahtjeve prema dvije državne institucije, ministarstvima uprave i obitelji, no do danas nisu dobili odgovor
Zagreb: Udruga “U ime obitelji” održala konferenciju za novinare ispred Visokog upravnog suda Matija Habljak/PIXSELL

Predstavnici udruge roditelja odgojitelja predali su zahtjev Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti izmijenjene odluke Grada Zagreba o naknadama za roditelje odgojitelje kojom su im ukinuta ili znatno ograničena prava.

– Predali smo pravnu argumentaciju da su odlukom Skupštine prekršena zakonska prava 5800 obitelji koje se brinu o 21.000 djece, od toga njih 6000 vrtićke dobi, izjavila je izvršna direktorica udruge “U ime obitelji” Željka Markić na konferenciji za novinare nakon predaje zahtjeva.

Cilj je procjena zakonitosti i poništenje odluke koju je 9. prosinca izglasala Gradska skupština. Njome se korisnicima mjere od 1. svibnja, čija su djeca mlađa od sedam godina, naknada “reže” s oko 4800 na 1000 kuna. Roditeljima djece starije od sedam godina naknada se ukida od 1. svibnja.

Ako se Visoki upravni sud u “razumnom roku” ne očituje na zahtjeve roditelja odgojitelja, poručila je da će im sljedeća instanca biti Ustavni sud i europske institucije. Udruga je do sada već podnijela predstavke i zahtjeve prema dvije državne institucije, ministarstvima uprave i obitelji, no do danas nisu dobili odgovor.

Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika