Rad na crno otkriven u svakom drugom nadzoru

U isto vrijeme poslodavci se žale na nedostatak radnika
konobar kafić

Rad na crno otkriven je u svakom drugom nadzoru na Jadranu, piše Večernji list, ističući da poslodavci trebaju biti svjesni da radnika nema i onima koji ih ne poštuju brzo će se dogoditi da ostanu bez njih.

Čemu čuđenje zbog korupcijskih afera u državi u kojoj je i dalje usred turističke sezone velik broj onih koji radnike zapošljavaju na crno, isplaćuju im manju plaću od dogovorene, ne izdaju račune u kafićima i još kukaju da im nedostaje radnika? U jadranskim županijama u gotovo svakom drugom nadzoru inspektora rada utvrđeni su prekršaji u području radnih odnosa, a uglavnom se odnose na neprijavljeni rad radnika.

Upit Državnom inspektoratu Večernji list poslao je nakon posrednih saznanja o više slučajeva sezonaca iz Hrvatske te iz susjednih zemalja koji kod privatnika u jadranskim županijama nisu bili prijavljeni i(ili) su dobili manje plaće od dogovorenih, a konobarima je protivno dogovoru vlasnik uzimao napojnice.

U kafićima i barovima u mnogim turističkim središtima svatko se može sam uvjeriti da izdavanje računa nije nešto što se podrazumijeva kao u trgovini. Neizdavanje računa u kafićima u nadležnosti je Porezne uprave pa tu točne podatke o kršenju propisa nemamo. Inspekcije Državnog inspektorata, oko 200-tinjak inspektora iz svih područnih ureda (Osijek, Rijeka, Split, Varaždin i Zagreb) nadzirale su predsezonu i sezonu od 1. lipnja do 31. kolovoza 2022.

U nadzorima su sudjelovali turistički, inspektori rada, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

Hrvatska
Ostalo