Dosta je!

Prosvjedovali djelatnici hitne službe u Varaždinu

Traže ostavku ravnatelja zavoda Smoljanca
Prosvjed ispred Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, traže odlazak ravnatelja Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći Danijel Šota je nakon prosvjeda djelatnika hitne službe u Varaždinu i sastanka sa županom Anđelkom Stričakom izjavio kako je od njega zatraženo da razriješi dužnosti ravnatelja županijskog zavoda te službe Mladena Smoljanca.

Nezadovoljni radnici hitne službe i sanitetskog prijevoza Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, članovi Hrvatskog sindikata djelatnika hitne medicinske pomoći i Sindikata medicinske sestre/tehničari Zajedno danas su prosvjedovali te od župana zatražili smjenu ravnatelja zavoda Mladena Smoljanca koji pak opovrgava sve optužbe djelatnika.

Prema riječima predsjednika sindikata Zajedno Krunoslava Kušeca, mirnim prosvjedom pred Županijskom palačom i dolaskom  županu željeli su poručiti – Dosta je!

– Dosta je mobinga, dosta je omalovažavanja i prijetnji, dosta je malverzacija u vezi isplata covid dodatka, čime je ravnatelj Smoljanec svoje djelatnike oštetio za oko 250 tisuća eura, ustvrdio je. Dodao je kako traže da se Smoljanca hitno smijeni s dužnosti ravnatelja, naglasivši da neće odustati, da će ići do kraja, ako treba i sa štrajkom.

Šota: Tražimo smjenu i  Grbe Bujević

Danijel Šota je novinarima nakon sastanka sa županom Stričakom rekao da su ga izvijestili o svemu što se događa u NZHM-u  “od ravnateljeve odluke o vožnji medicinskih sestara i tehničara u prostoru za pacijente, pa do zanemarivanja nabave opreme i vožnje dostavnih paketa u sanitetskom prijevozu”.

– Tražili smo momentalno da župan ravnatelja zavoda razriješi dužnosti što nije učinio, a ni neće jer će čekati rezultate svih onih mjerodavnih institucija u državi koje bi to trebale napraviti na osnovu naših kaznenih prijava. Htjeli smo ovaj put izbjeći te slučajeve, da ne bude putem kaznenih prijava, da Županija i zavod nemaju sudskih troškova koji će se dogoditi, rekao je Šota.

Dodao je da se takve stvari događaju i u drugim županijama te da traže smjenu ravnateljice HZHM Maje Grbe-Bujević “koja je isto jedna od odgovornih za ovakve stvari u zavodu”, poručio je Šota.

– Iz Hrvatskog sindikata hitne medicine kontaktirali su nas u četvrtak i zatražili sastanak vezano uz njihove predstavke na rad ravnatelja zavoda. Napominjem, da nam se i prije toga u ponedjeljak, također putem dopisa obratio i sindikat Zajedno, a njihove smo naloge odmah isti dan uputili nadležnim institucijama na postupanje, istaknuo je župan Stričak.

Naglasio je da je od sindikata zatražio da sve primjedbe na rad ravnatelja dostave u pisanom obliku nakon čega će zatražiti i očitovanje mjerodavnih institucija, kao i očitovanje Upravnog vijeća koje imenuje i razrješava ravnatelje.

Smoljanec: Do ovog trenutka nikad nitko nije niti pismeno, niti usmeno podnio nijedan prigovor.

Novinarima se danas obratio i prozvani ravnatelj NZHM- a Mladen Smoljanec koji je istaknuo da je u zavodu organizirano Povjerenstvo za zaštitu dostojanstva i rada djelatnika kojem “do ovog trenutka nikad nitko nije niti pismeno, niti usmeno podnio nijedan prigovor”. Kada je riječ o covid dodatku, Smoljanec tvrdi da se isplaćivao sukladno uredbi Vlade.

Zamoljen da komentira optužbe za mobbing, ravnatelj je rekao da nikad nije digao glas, a kamoli nekome prijetio ili loše rekao, jer on “sve rješava dijalogom”.

– Svih 160 ljudi koji danas nisu bili na prosvjedu to znaju, a za ovih desetak nezadovoljnika ne znam što žele, to morate njih pitati, rekao je.

Na pitanje je li u zavodu bila inspekcija, Smoljanec je odgovorio da institucije rade svoje postupke, još su neki najavljeni.

Ministarstvo zdravstva je primilo prigovore Hrvatskog sindikata hitne medicine te su  su primjedbe uputili u Hrvatski zavod za hitnu medicinu, HZZO, Hrvatsku komoru medicinskih sestara, Državni inspketorat RH i na znanje  ravnatelju Smoljancu.

Događanja
Hrvatska
Regija