PREMIJER PLENKOVIĆ O PRVIH 100 DANA VLADE: Napravili smo najavljeno i okrenuti smo budućnosti

Premijer Andrej Plenković rekao je da je Vlada u prvih 100 dana napravila ono što je i najavila, među ostalim, zakon o obnovi nakon potresa te poručio da je okrenuta budućnosti i četvrtom desetljeću hrvatske demokracije

Marko Prpić/PIXSELL

Na pitanje novinara o prvih sto dana rada Vlade, Plenković je na Mirogoju gdje je položio vijence u povodu Svih svetih, rekao da su napravili sve što su rekli u svom programu. Podsjetio je na dosadašnje rezultate, kao što su, istaknuo je, uvjerljiva potpora birača na parlamentarnim izborima, samo 18 dana za formiranje parlamentarne većine, konstituiranje Sabora, donošenje zakona o obnovi Grada Zagreba i dijelova Krapinsko-zagorske i zagrebačke županije od potresa, snažne poruke pomirbe i suživota.

Poručio je da njegova Vlada gleda kako pomiriti sve ono što je ostalo turbulentno u biću hrvatskog naroda što se tiče prošlosti, ali i okrenuti se budućnosti i četvrtom desetljeću hrvatske demokracije.

Naglasio je i da će se boriti protiv radikalizacije te nasilnog ekstremizma pa i terorizma u društvu, što se nažalost dogodilo.

-To je jedan fenomen s kojim se moramo ozbiljno pozabaviti i gledati kako druga društva i političke kulture reagiraju na slične događaje- rekao je.

Predsjednik Vlade RH istaknuo je i nastavak daljnje beskompromisne borbe protiv korupcije. Najavio je i da će se održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali ne idući tjedan jer za to fizički nemaju prostora.

Nitko od nas nije nikada govorio o policijskom satu

Premijer Andrej Plenković novinarima je odgovorio da nitko iz Vlade nije nikada govorio o policijskom satu poručivši da su epidemiološke mjere proporcionalne dinamici širenja epidemije.

-Nitko od nas nije nikada govorio o policijskom satu. Ne znam kako je ta tema tako jako isturena u javnost- rekao je Plenković.

Plenković nije želio komentirati stav predsjednika Republike Zorana Milanovića da onog koji se zalaže za policijski sat treba strpati u ‘maricu’ poručivši: Nemam ja vremena za njega.

Negirao je da Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite čekaju da prođe blagdan Svih svetih kako bi uveli strože epidemiološke mjere.

-Ne, nema nikakvih čekanja. Sve ovo vrijeme naše su mjere proporcionalne dinamici širenja epidemije- poručio je.