Birači su svoje rekli

Poznato je kada će biti prvo zasjedanje Sabora

Milanović zasjedanje Sabora sazvao za 16. svibnja
ARHIVA – 2020. Zagreb: Milanović ispratio Kolindu Grabar Kitarović s Pantovčaka Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora za četvrtak, 16. svibnja u zgradi Hrvatskoga sabora u Zagrebu.

Predsjednik je odluku donio na temelju odredbi Ustava Republike Hrvatske i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Hrvatski birači su 17. travnja odredili sastav novog, 11. saziva Hrvatskog sabora sa 151 zastupnikom odabranim s osam lista u 11 izbornih jedinica te iz 12. izborne jedinice, u kojoj su birani zastupnici nacionalnih manjina. Lista HDZ-a i njihovih partnera ukupno je osvojila 61 mandat, SDP-ova koalicija Rijeke pravde osvojila je 42 mandata, lista Domovinskog pokreta i Prava i pravde osvojila je 14 mandata, lista Mosta i Suverenista osvojila je 11 mandata, lista stranke Možemo! i partnera osvojila je 10 mandata, lista IDS-a osvojila je 2 mandata, list Nezavisne platforme Sjever također 2 mandata, a lista koalicije Fokus-Republika osvojila je jedan mandat. U 12. izbornoj jedinici izabrano je 8 zastupnika nacionalnih manjina.

Hrvatska
Izbor urednika
Politika