Potpisani ugovori o stipendiranju 186 učenika međimurskih škola

Na obilježavanju druge faze projekta “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja – Gdje su ruke ima i struke” u Tehničkoj školi u Čakovec potpisani su ugovori sa 186 učenika iz tri međimurske škole o stipendiranju i s gospodarstvenicima koji ih primaju na praksu.

Ugovori o stipendijama potpisani su s učenicima Tehničke škole, Graditeljske škole i Gospodarske škole u Čakovcu, a na svečanosti su bili nazočni predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministri gospodarstva Darko Horvat, rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, župan Međimurske županije Matija Posavec i dr.

Ministar Horvat tom je prilikom naglasio kako su za uspjeh tog projekta bile potrebne tri godine mukotrpnog rada.

-Mi smo prije tri godine prestali obećavati. Šutjeli smo, radili i stvarali pretpostavke da bi se ovo danas dogodilo- poručio je, dodavši kako ovo nije samo projekt ministarstva kojem je na čelu, nego sinergijski efekt institucija Vlade RH.

Po njegovim riječima, tijekom ove i sljedeće školske godine u taj projekt iz strukturnih fondova Europske unije bit će investirano 250 milijuna kuna, a uz Centre kompetencije koje vodi ministrica obrazovanja Blaženka Divjak dodatnih 1,3 milijarde kuna, što govori kako ova Vlada, istaknuo je, podupire strukovno obrazovanje.

Podsjetio je da je prije 3,5 godine, kad je projekt započinjao, bilo podijeljeno 189 stipendija koje su bile dvostruko niže od današnjih, a financirane su iz državnog proračuna. Danas je, pak, pripremljeno više od 4.200 ugovora na godišnji iznos od 18.000 kuna svaki.

Horvat je istaknuo da poduzetnici i obrtnici imaju priliku uključiti se u izgradnju kvalitetne radne snage bez ikakvih troškova.

-Naknada koju oni isplaćuju učeniku, djetetu, naučniku, a sutra radniku vraća se kroz ovaj projekt u iznosu od 85 posto- naglasio je te nastavio da bez umrežavanja akademske zajednice i poduzetničkog sektora ne bi bilo stvaranja kvalitetne radne snage.

Pohvalio je i ministra financija Zdravka Marića jer je povisio limit stipendije koju učenik može primati a da se roditeljima ne umanji pravo na poreznu olakšicu.

-To znači da iznos stipendije može biti puno viši od 18.000 godišnje i on će rasti kako se uspijemo s Europskom komisijom dogovarati- izjavio je Horvat.