Policija zaplijenila 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina

Najveća zapljena heroina u hrvatskoj povijesti

Grgo Jelavic/PIXSELL

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska predstavila je rezultate dvije zapljene droga u suradnji s Carinom u listopadu i studenom 2021. godine, kada su u Luci Ploče pronađena 62 kilograma kokaina i 220 kilograma heroina, što je najveća zapljena heroina dosad u Hrvatskoj

Voditelj Službe kriminalističke policije dubrovačko-neretvanske Policijske uprave Zoran Tikvica naveo je kako je u prvoj zapljeni 11. listopada 2021. godine u Luci Ploče pretražen kontejner s broda koji je iz Iraka prevozio 80 olovnih ploča ukupne težine 250 do 300 kilograma. U njih 40 pronađeno je 296 paketića s 220 kilograma heroina.

U drugoj zapljeni 3. studenoga 2021. godine pretražen je brod koji je stigao iz Kolumbije, a kako je prevozio rasuti teret ugljen, pretraga je provedena u podmorju.

-Ronioci su u vrlo teškim vremenskim uvjetima na dubini od 16 metara pronašli parazit spremnik pričvršćen magnetom i šarafima za podnožje broda, a u kojem su pronađena 54 paketa sa 62 kilograma kokaina- rekao je Tikvica.

Uz interventnu i pomorsku policiju Policijske uprave,  sudjelovali su Antiteroristička jedinica  Lučko i specijalna jedinica dubrovačko-neretvanske policije.

Ukupna procijenjena vrijednost je oko 17 milijuna eura, a droga je bila namijenjena zapadno europskom tržištu.

Voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a Dražen Rastović rekao je kako je u drugoj zapljeni riječ o vrlo sofisticiranom načinu krijumčarenja.

-U drugom slučaju je novi brod za rasute terete iz 2019. godine, s preko 220 metara dužine i 30 metara širine, ali su kolege uspjeli. Imali smo 2010. godine sličan slučaj u Plominu, kad smo zaplijenili 240 kilograma kokaina- naveo je Rastović i dodao kako su organizatori krijumčarenja međunarodne zločinačke organizacije.

Istaknuo je kako je kriminalistička istraga provedena nad kapetanom i posadom te nije bilo dovoljno saznanja za kaznenu prijavu.

-Brod je nastavio svoj put za Italiju pa prema luci u Africi na ukrcaj ugljena, a trenutno se nalazi usred Atlantskog oceana- rekao je Rastović.

Voditelj Službe za mobilne jedinice Carinske uprave Dubrovnik Pero Perić objasnio je kako je odluka o pretragama brodova rezultat kvalitetne sigurnosne analize rizika.

-Kao visoko rizičan smo označili uvoz u područje EU robne pošiljke s olovnim pločama, koja se preko Turske i Italije kretala prema Pločama- rekao je Perić.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević istaknuo je kako su i ove zapljene rezultat izvrsne suradnje MUP-a i Carine, ali i nastavak niza sprječavanja daljnje distribucije opijata na području dubrovačko-neretvanske Policijske uprave kao jedne od usputnih destinacija.

-U posljednjih deset godina imali smo preko devet tisuća zapljena, a rekordne su bile u posljednjih godinu dana. Ovim sigurnom činimo i Republiku Hrvatsku, ali i Europsku uniju- rekao je Pavličević.

Istraga u vezi s tim zapljenama se nastavlja.