Nadpolitička suradnja

Pokrenuta Inicijativa četiri grada

Udružili se Zagreb, Split, Rijeka i Osijek
Zagreb: Zajedni?ka fotografija nakon sastanka Inicijative 4 grada Luka Stanzl/PIXSELL

Sastankom gradonačelnika Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka pokrenuta je Inicijativa četiri grada, koja će funkcionirati kao platforma za suradnju na temama od zajedničkog interesa najvećih gradova u Hrvatskoj – među ostalim i priuštivog stanovanja.

– Naši gradovi u nekim slučajevima bolje surađuju s nekima u inozemstvu, nego s hrvatskim gradovima, što je apsurd. Često nas more isti problemi i uvidjeli smo da možemo puno bolje upravljati gradovima ako više i intenzivnije surađujemo, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u izjavi medijima.

Inicijativom se povezuju najveća četiri hrvatska grada, a uz Tomaševića inicijativi su pristupili osječki, splitski i riječki gradonačelnici – Ivan Radić, Ivica Puljak i Marko Filipović.

– Na početku smo izabrali tri teme koje nas povezuju – priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija, rekao je Puljak dodavši da uz zajedničke probleme gradovi imaju mnogo zanimljivih rješenja, koje mogu ponuditi jedni drugima.

Priuštivo stanovanje je problem nacionalnog opstanka, a spojilo ih je upravo rješavanje tog i ostalih problema, kazao je Filipović dotaknuvši se i segmenta energetske učinkovitosti u gradovima.

– Mislim da je odgovor na brojna pitanja upravo u integriranim ulaganjima, tu su sva četiri grada predviđena u nacionalnom okviru financiranja, kaže Filipović.

Nadpolitička suradnja četiriju gradonačelnika

Prethodno su gradonačelnici imali više kontakata i bilateralno surađivali, a Radić je dodao da su dogovorene radne skupine gradova koje će raditi na rješavanju naznačenih problema.

– Na konkretnom primjeru Osijeka sada donosimo novu odluku o komunalnom redu, a ona je u Splitu već implementirana. S Rijekom ćemo razgovarati o digitalizaciji, sa Zagrebom nas povezuje i gradski prijevoz, dok je po pitanju otpada Osijek otišao daleko u usporedbi s drugim gradovima, kaže Radić.

Zanimljive su im i teme upravljanja gradskom imovinom, gospodarenja otpadom, odabira budućeg zelenog modela javnog prijevoza u gradovima – hoće li oni biti na vodik ili na električnu energiju, dodao je Tomašević.

Sva četiri gradonačelnika suradnju vide kao nadpolitičku, a Tomašević je odbacio špekulaciju da su ovi sastanci dio pregovora o nacionalnoj političkoj koaliciji.

Najavili su da će se sljedeći sastanak održati u lipnju u Rijeci, a nakon toga i u ostalim gradovima inicijative.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska