“Pametna sela” put da se mlade zadrži u ruralnim područjima

Stvaranjem "pametnih sela" možemo zadržati mlade u ruralnim područjima, ocijenjeno je u Virovitici na konferenciji „Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja“

Zastupnik Sokol, čiji je ured u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom organizirao konferenciju, istaknuo je da koncept razvoja pametnih sela podrazumijeva spajanje prednosti koje imaju ruralna područja – zdravije okruženje bez stresa u odnosu na gradove, zdravija hrana i kvalitetniji život – i ulaganja u moderne tehnologije koje će selima donijeti jednako atraktivniji život.

-Time želimo podići razinu poljoprivredne proizvodnje kako bi proizvodima više dodane vrijednosti naši poljoprivrednici bili konkurentniji na europskom tržištu, podići kvalitetu javnih usluga na području obrazovanja i zdravstva i poticati razvijanje drugih grana gospodarstva- rekao je Sokol u izlaganju na konferenciji.

Dodao je kako se to može postići korištenjem sredstava iz europskog proračuna za kohezijsku politiku Fondova regionalnog razvoja, Europsko-socijalnog fonda i Fonda oporavka i otpornosti.

-Za razliku od drugih europskih država mi prvo trebamo riješiti osnovnu komunalnu i prometnu infrastrukturu i u svako selo dovesti širokopojasni Internet ne zanemarujući ulaganja u ljude jer u ruralnim sredinama nedostaju stručnjaci u mnogim područjima- naglasio je Sokol, član Odbora za regionalni razvoj i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za Ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela (RUMRA&Smart Villages).

Prema njegovim riječima koncept pametnih sela trebao bi se realizirati sinergijom Europske unije, države i jedinica lokalne uprave i samouprave. Sokol je naveo da se inicijativa stvaranja pametnih sela “na europskoj razini pojavila pred nekoliko godina, a kojoj je cilj gospodarska i demografska revitalizacija ruralnih područja uz pomoć digitalnih tehnologija”.

-Dakle naglasak je na ulaganja u digitalne tehnologije, dostupnost širokopojasnog interneta, razvoj poslovanja, posebno visoko dohodovne poljoprivrede, obrazovanja i zdravstva, a to je sve ono što se može financirati sredstvima Europske unije, naročito sredstvima kohezijske politike- zaključio je.

Župan Igor Andrović govorio je o infrastrukturi kojom je na području Virovitičko-podravske županije moguće implementirati koncept pametnih sela.

-Iako bilježimo veliki odlazak mladih iz sela, nikada nismo imali veća ulaganja u ruralna područja bilo da radi o projektima Europske unije, ministarstva, županije ili jedinica lokalne samouprave. U proteklih nekoliko godina izgradili smo 11 novih vrtića, a u najavi su još tri i neće biti općine ili grada koji neće imati svoje vrtiće- istakao je župan Andrović.

Naglasio je i gradnju područnih škola, inovativna ulaganja u sustave navodnjavanja poljoprivrednih površina i projekt širokopojasnog Interneta za osma općina istočnog dijela županije.

-U planu je gradnja Centra za pametnu poljoprivredu koji bi poljoprivrednicima pomogao u proizvodnji konkurentnijeg proizvoda- rekao je Andrović.

Ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Ivan Bota napomenuo je kako se nizom programima ministarstvo trudi približiti konceptu pametnih sela izdvojivši brojne projekte koji se provode u gradovima i općinama Virovitičko-podravske županije.

-No, Virovitičko-podravskoj županiji je najpotrebnija brza cesta, jer ako nemamo odličnu prometnu povezanost s drugim krajevima teško da netko ovdje ostati živjeti i proizvoditi- kazao je Bota.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak izdvojio je ulaganja u velike strateške projekte koje Virovitičko-podravska županija provodi posljednjih desetak godina.

-To je pravi put kako osigurati radna mjesta i siguran dohodak u ruralnim sredinama- rekao je Majdak.

Videolinkom javila se potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica naglasivši da se jedino sinergijom dionika na svim razinama odlučivanja i organizacija civilnog društva, različitih politika i lokalnih mjera može napraviti iskorak za dobrobit ruralnih zajednica.

Na Panel raspravi „Pametna sela – mogućnosti i dosadašnje prakse u RH“ govorili su i gradonačelnik Virovitice, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok, načelnik općine Sopje Berislav Androš, Emina Kovač, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA), voditeljica LAG-a Virovitički prsten Sanja Stubičar i tajnica LEADER mreže Hrvatska Bojana Markotić.