začini

minced-meat-1747909_1920
BEZ GREŠKE

Trik s kojim ćete uvijek dobro začiniti mljeveno meso za sarmu i kobasice

Neki kuhari oslanjaju se na svoje prokušane recepte, iskustvo u kuhinji i intuiciju da bi postigli tu savršenu ravnotežu okusa. Neki čak...

ai-generated-9061583_1280
Više od običnog dodatka jelima

Kako začini pridonose našem zdravlju?

Često se tvrdi da čili, kurkuma i drugi začini imaju zdravstvene prednosti ili čak sposobnost da “jačaju naš imunološki sustav&#...

2021-11-11-gastro-ZAČINI-ginger

ZAČINI: Đumbir, popularni ginger koji ide u sve – od variva do slatkiša, pa čak i kao pivo!

Đumbir je jedan od najpopularnijih začina suvremene gastronomije. Na tržište dolazi kao gomoljasti korijen, neoguljen ili oguljen, čitav...

2021-10-28-gastro-ZAČINI-papar

ZAČINI: Papar, najrasprostranjeniji začin svijeta, bolji iz mlinca ili mužara, nego mljeveni!

Papar ili biber u istočnoj inačici je biljka koja dolazi iz obitelji paprika, a velika je to obitelj cvjetnica. Skupina sadrži otprilike...

2021-10-21-gastro-ZAČINI-šafran

ZAČINI: Šafran, najegzotičniji začin na svijetu, “skup kao otrov”, smrtonosan u većim dozama!

Po definiciji, šafran je biljni rod trajnica s podzemnim gomoljem iz porodice Iridaceae. Od dvjestotinjak vrsta većina raste na Sredozemlju...

2021-10-14-gastro-ŽAČINI-origano

ZAČINI: Origano, ključni sastojak bez kojeg nema dobre pizze!

Origano ili origanum vulgare je vrsta cvjetnice u obitelji metvice Lamiaceae, porijeklom iz mediteranske regije, ali široko naturaliziran š...

kurkuma antioksidant protuupalnim antibakterijskim prehrambenih vlakana

ZAČINI: Kurkuma, rođaka đumbira, sastojak bez kojeg nema popularnog currya!

Kurkuma je cvjetnica, Curcuma longa iz obitelji đumbira čiji se rizomi (korijen) koriste u kuhanju. Ona je zeljasta biljka porijeklom iz indijskog...

2021-09-30-gastro-ZAČINI-kumin

ZAČINI: Kumin nije kim, ali bez njega nema prave mješavine začina!

Kumin biljka je iz porodice Apiaceae, autohtona od istočnog Mediterana do Južne Azije. Kumin se ponekad miješa s kimom, pa čak i sa crnim...

2021-09-22-gastro-ZAČINI_timijan

ZAČINI: Timijan ili majčina dušica – mirisni simbol mediteranske kuhinje!

Podrijetlom, timijan ili majčina dušica višegodišnja je zimzelena aromatična biljaka iz porodice metvica, daleki je rođak origana, pa...

2021-09-21-gastro-prženi-slanutak-bulgur

GASTRO: Prženi slanutak s bulgurom i povrćem – kremasto, fino i zdravo!

Slanutak je maleni biljni plod iz porodica mahunarki. Postoje dvije priznate vrste od kojih je najpoznatiji slanutak ili slani grah (slanac,...

2021-09-15-gastro-ZAČINI_bosiljak

GASTRO: Srijedom otkivamo tajne začina – bosiljak, biljka bez koje nema zamamnih talijanskih specijaliteta!

Bosiljak je jednogodišnja biljka. Raste grmasto visine od 20 do 60 cm. Cijela biljka ima aromatičan miris. Stabljika, listovi i cvjetne č...

2021-09-02-pečene-banane

GASTRO: Pečene banane, iznenađujući desert za par minuta!

Banana je ime roda zeljastih biljaka i ekonomski važne vrste (Musa sapientium) iz porodice Musaceae, kao i ime za plod ovih biljaka koji ljude...

2021-03-17-gastro-mlijeko-tortelini

GASTRO: Torteline na bijelo kuhajte u mlijeku i dobiti ćete novu dimenziju ovog superbrzog i ukusnog jela!

Tortelini su jedna od najboljih izmišljotina talijanske kuhinje. Nema nikakve dvojbe, jer przo se pripremaju, a uz par sastojaka za desetak...

2020-12-16-gastro-sekelji-gulaš

GASTRO: Mutna povijest sekelji gulaša

Gulaš je svojim nebrojenim inačicama vrlo omiljeno je jelo kontinentalne Europe, a o njegovom podrijetlu nema dvojbe – zbog uporabe paprike...