Zagorski štrukli jedno su od najpoznatijih jela hrvatske kuhinje. Posebno su ponosni na njih u Hrvatskom Zagorju, gdje imaju status...
Na talijanskom otoku Sardiniji proizvodi se casu marzu, sir pun crva koji je 2009. godine proglašen najopasnijim sirom na svijetu. Muhe...
Istraživanje objavljeno u prosincu 2024. godine u časopisu Sleep Medicine, otkrilo je povezanost između konzumacije sira i razvoja apneje u...
Količine namirnica u ovom receptu trebale bi biti dovoljne za šestero ljudi, a priprema traje oko 40 minuta. Sastojci: 10 komada jaja, pola...
Primarni problem kod čuvanja sira je njegovo “gušenje”. No, ne brinite, nije tako strašno kako zvuči. U razgovoru za Daily Mail, stručnjaci...
Ako upotrijebite kupovni umak od rajčice s uključenim začinima, jelo ne morate čak niti dodatno začinjavati. Dodatnu slanost jelu dat će i...
Ovo jelo u Egiptu zovu eggah, a u drugim dijelovima Bliskog istoka pronaći ćete ga pod imenom ej’jah, no slično je i europskoj frittati...
Cijene sira u Europi su na vrhuncu i očekuje se pad, ali slijedi poskupljenje mesa, piše Večernji list, navodeći da samo pet država bilježi
Usporedbom sadašnjih cijena sireva u trgovinama s cijenama istih proizvoda prošle godine vidljivo je da su neki od njih poskupjeli...
Tiramisu (talijanski:”podigni me” ili “razveseli me”) je talijanski desert s okusom kave. Napravljen je od keksa piškota umočenih u kavu,...
Tortellini, talijanska tjestenina punjena različitim nadjevima, od pršuta, čuvenog riccota sira, sa gljivama ili pak špinatom, uglavnom, su...
Pistacija ili latinski prstacia vera је orašasto voće, poznato u ljudskoj prehrani još od doba paleolitika, a u suvremenoj gastronomiji se...
Špageti su duga tanka, čvrsta, cilindrična tjestenina. To je glavna namirnica tradicionalne talijanske kuhinje, dobivaju se od brašna...
S razlogom smokvi se u gastronomiji daju različiti epiteti, o njoj se govori, uglavnom u superlativima. Tako je ona kraljica voća, božica...
Slanutak je jedna od gotovo zaboravljenih namirnica ćiju je uporabu nužno revitalizirati. Naime, on je stoljećima prisutan u mnogim...
Ljetna kuhinja bježi od kuhanja i pećnice. Zato ovih dna biramo jela koja osvježavaju, dovoljno su kalorična i ukusna da mogu biti...
Jeste li znali da tikvica dolazi iz Mesoamerike? Što je pak to? Kako je gastronomija uvijek i svojevrsno putovanje po svijetu, otkriti ćemo...
Veličina talijanske kuhinje je u naoko jednostavnim jelima od svega par namirnica koja sljubljuju okuse i za najizbirljivija nepca, šri...
Quicheis je francuski tart koji se sastoji od kore za tijesto punjene slanom kremom i komadićima sira, mesa, plodova mora ili povrća...
Gorgonzola je jedan od najstarijih sireva u visokoj gastronomiji. Prvi zapisi o njemu sežu u 897. godinu, sir izvorno potječe sa sjevera...
Premda ga neki, zbog njegove navodne velike kaloričnosti, nazivaju “prokletim gomoljem” (jest doista, krumpir raste ispod zemlje), sam po...