sir

eggs-682645_1920
MINI OBROK

Muffini od jaja, šunke i sira

Količine namirnica u ovom receptu trebale bi biti dovoljne za šestero ljudi, a priprema traje oko 40 minuta. Sastojci: 10 komada jaja, pola...

cheese-3463368_1920
KAKO GA POHRANJUJETE?

Zbog ove greške koju radite sir vam postane pljesniv ili suh

Primarni problem kod čuvanja sira je njegovo “gušenje”. No, ne brinite, nije tako strašno kako zvuči. U razgovoru za Daily Mail, stru...

casserole-2770351_1280
SAMO POLA SATA

Najlakši recept za najfinije tikvice od samo 3 sastojka

Ako upotrijebite kupovni umak od rajčice s uključenim začinima, jelo ne morate čak niti dodatno začinjavati. Dodatnu slanost jelu dat ć...

breakfast-8266548_1280
BRZO I FINO

Recept za savršeni doručak koji bismo jeli u svako doba dana

Ovo jelo u Egiptu zovu eggah, a u drugim dijelovima Bliskog istoka pronaći ćete ga pod imenom ej’jah, no slično je i europskoj frittati...

Nedaleko Bjelovara svečano otvoren smještajni OPG “Sobe na farmi”

Cijene sira na vrhuncu, slijedi poskupljenje mesa

Cijene sira u Europi su na vrhuncu i očekuje se pad, ali slijedi poskupljenje mesa, piše Večernji list, navodeći da samo pet država bilje...

sir

Sirevi poskupjeli i do 100 posto

Usporedbom sadašnjih cijena sireva u trgovinama s cijenama istih proizvoda prošle godine vidljivo je da su neki od njih poskupjeli nevjerojatnih...

2021-11-14-gastro-DESERT-tiramisu

DESERTI: Tiramisu – piškote, malo kave , uz neizostavni mascarpone i izvrstan kolač je tu!

Tiramisu (talijanski:”podigni me” ili “razveseli me”) je talijanski desert s okusom kave. Napravljen je od keksa piš...

2021-08-31-gastro-gratinirani-tortelini

GASTRO: Gratinirani tortelini, začudna tjestenina u punini okusa!

Tortellini, talijanska tjestenina punjena različitim nadjevima, od pršuta, čuvenog riccota sira, sa gljivama ili pak špinatom, uglavnom,...

2021-08-10-gastro-sladoled-pistacio

GASTRO: Rashladite se uz sladoled od pistacija iz kućne radinosti!

Pistacija ili latinski prstacia vera је orašasto voće, poznato u ljudskoj prehrani još od doba paleolitika, a u suvremenoj gastronomiji...

2021-08-02-gastro-špageti-4-vrste sira

GASTRO: Špageti na mlijeku i s četiri vrste sira. Kremasti okusi za pamćenje!

Špageti su duga tanka, čvrsta, cilindrična tjestenina. To je glavna namirnica tradicionalne talijanske kuhinje, dobivaju se od brašna mljevene...

2021-07-14-gastro-salata-smokve-petrovače

GASTRO: Smokve petrovače sa mozzarellom na salatu, slatko-slana fantazija!

S razlogom smokvi se u gastronomiji daju različiti epiteti, o njoj se govori, uglavnom u superlativima. Tako je ona kraljica voća, božica...

2021-07-12-gastro-slanutak-salata

GASTRO: Salata sa mozzarella sirom i slanutkom – još jedno kompletno jelo bez kuhanja!

Slanutak je jedna od gotovo zaboravljenih namirnica ćiju je uporabu nužno revitalizirati. Naime, on je stoljećima prisutan u mnogim hrvatskim...

2021-07-06-gastro-feta-sir

GASTRO: Feta sir od bilo koje salate stvara kompletan obrok!

Ljetna kuhinja bježi od kuhanja i pećnice. Zato ovih dna biramo jela koja osvježavaju, dovoljno su kalorična i ukusna da mogu biti kompletan...

2021-07-05-gastro-lađice-tikvice

GASTRO: Otkrijte Mesoameriku i uživajte u slasnoj plovidbi lađicama od tikvica sa sirom!

Jeste li znali da tikvica dolazi iz Mesoamerike? Što je pak to? Kako je gastronomija uvijek i svojevrsno putovanje po svijetu, otkriti ćemo...

2021-06-30-gastro-mozzarela-rajčica

GASTRO: Caprese ili mozzarella sir s rajčicama i maslinovim uljem. Tako jednostavno, a tako dobro!

Veličina talijanske kuhinje je u naoko jednostavnim jelima od svega par namirnica koja sljubljuju okuse i za najizbirljivija nepca, šri č...

2021-06-11-gastro-quiche-blitva

GASTRO: Danas je Svjetski bezmesni dan – quiche s 3 vrste luka, blitvom, sirom i paprikom. Savršeno!

Quicheis je francuski tart koji se sastoji od kore za tijesto punjene slanom kremom i komadićima sira, mesa, plodova mora ili povrća. Najpoznatija...

2021-04-24-zapečeni-goveđi-odresci-gorgonzola

GASTRO: Zapečena govedina s gorgonzolom. ili sljubljivanje plemenite plijesni s mesom

Gorgonzola je jedan od najstarijih sireva u visokoj gastronomiji. Prvi zapisi o njemu sežu u 897. godinu, sir izvorno potječe sa sjevera Italije...

2021-04-13-gastro-zapečeni-krumpir

GASTRO: Zapečeni krumpir sa sirom i jogurtom ili kako izbjeći kalorijsku bombu?

Premda ga neki, zbog njegove navodne velike kaloričnosti, nazivaju “prokletim gomoljem” (jest doista, krumpir raste ispod zemlje...

2021-04-08-gastro-mljeveno-meso-poriluk

GASTRO: Složenac od mljevenog mesa s porilukom daje (ne)popularnoj lukovici potpuno novu dimenziju!

Uz neosporan globalni marketing koji traje od francuske revolucije i Napoleona do danas, osim fantastičnih sireva i vina, jedna od tajni uspje...

2021-03-22-gastro-njoki-ricotta

GASTRO: Gnude, gole njoke s ricotta sirom ili kako je siromaško jelo postalo vrhunska delicija?

Ricotta je vrsta svježeg sira porijeklom iz Italije. Ova vrsta sira je zapravo nusproizvod, jer se pravi od ostataka sirovina prilikom pravljenja...

2021-03-20-gastro-nadjeveni-goveđi-odresci

GASTRO: Juneći odresci nadjeveni sirom traže dva dana pripreme, ali tekstura je savršena!

Jela koja objedinjuju proturječne namirnice, barem kad je o pripravi riječ, kao što su to, primjerice, juneći odresci punjeni sirom, uvijek...