Sirevi poskupjeli i do 100 posto

Praktički nema artikla koji nije značajno podignuo cijenu

Usporedbom sadašnjih cijena sireva u trgovinama s cijenama istih proizvoda prošle godine vidljivo je da su neki od njih poskupjeli nevjerojatnih 100 posto, a praktički nema artikla koji nije u tom periodu značajno podignuo cijenu, piše Jutarnji list.

Većina sugovornika s kojima je dnevni list razgovarao kaže kako usprkos brojnim opravdanim poskupljenjima koja nastaju kao posljedica rasta cijena energenata, ne mogu razumjeti ovako drastičan rast cijena sireva, posebno s obzirom na činjenicu da sirovina, dakle mlijeko, nije porasla ni približno toliko.

Martin Evačić, predsjednik uprave Narodnog trgovačkog lanca i član Hrvatske udruge poslodavaca kaže da je kompletan mliječni asortiman prema njegovim procjenama u godinu dana poskupio za sto posto, a kad su u pitanju sirevi, najviše su rasle cijene gaude koju Hrvatska većinom uvozi jer njena proizvodnja može pokriti dvadesetak posto potreba. Dodaje kako smatra da su se proizvođači “zaigrali” i da bi im se poskupljenja koja su u brojnim slučajevima drastična uskoro mogla obiti o glavu jer je drastično pala prodaja tih proizvoda.

I predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Mliječni put Hrvatske Mario Rengel potvrđuje da sirovina nije poskupjela 100 posto.

– Cijena sirovine porasla je možda desetak posto iako su nam svi troškovi koji se tiču energije porasli za 100 posto. Dakle, proizvođači mlijeka na svojim leđima snose posljedice poskupljenja, a zašto proizvođači sireva dižu cijene, treba pitati njih, kazao je Rengel.

Jutarnji list kontaktirao je i neke od domaćih proizvođača sireva no do zaključenja broja nije dobio od njih nikakav odgovor, piše novinarka Dora Koretić.