Oporba: Vlada mora otići zbog nerada, HDZ: Rasprava je besmislena

U tijeku je rasprava o oporbenim prijedlozima za raspuštanje Hrvatskog sabora
hrvatski sabor Patrik Macek/PIXSELL

Saborska oporba nabrojila je razloge zašto se Hrvatski sabor mora raspustiti – zbog kriminala i klijentelizma, nerada i nefunkcioniranja države, dok su iz vladajućeg HDZ-a poručili da je vladajuća većina dokazano stabilna, a rasprava o raspuštanju besmislena.

– Nema alternative do vraćanja mandata građanima, istaknuo je predsjednik SDP-a Peđa Grbin obrazlažući inicijativu za raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora koju je podnijelo sedam klubova lijevo-liberalnih stranaka.

Kazao je da je zadaća svake Vlade osigurati funkcioniranje države, standard građana, brigu o zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj sigurnosti i borbu protiv korupcije što, rekao je, Plenkovićeva Vlada, nažalost, ne čini.

A ne čini što bi trebala zbog konstantnih afera, kaznenih postupaka protiv ministara, pa se ne stigne baviti svojim poslom i problemima građana već isključivo i jedino sama sobom, ustvrdio je Grbin.

Grbin (SDP): Država nije u stanju brinuti o građanima, a razlog tome su HDZ i Plenković

Nabrojivši niz problema u državi, od inflacije, malih mirovina, teškoća poduzetnika, dugova u zdravstvu, nepostojeće obnove, Grbin je zaključio da država nije u stanju brinuti se o potrebama građana i da je razlog tome HDZ i Andrej Plenković.

Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) podržao je inicijativu kazavši da u državi vlada politička apatija i ravnodušnost, a da je tako zbog klijentelizma, korupcije i kriminala. Minimum bi bila rekonstrukcija Vlade koju nismo dobili već “zamjenske igrače” i iskreno bi bilo raspisati nove izbore, kazao je.

Zahtjev za raspuštanje Sabora Branko Bačić (HDZ) ocijenio je besmislenim jer je vladajuća većina stabilna i potpora Vladi od prvog dana mandata nije pala ispod 76 ruku.

– Da je oporba imala argumente za raspuštanje Sabora onda bi u to uvjerili dovoljan broj zastupnika, a provjeravanje stabilnosti vladajuće većine potvrđena je na niz akata, zadnje prilikom imenovanja tri nova ministra, kazao je Bačić.

Je li bitnije izbrojiti 76 ruku ili pokazati da je politika častan posao i rad za dobro građana, upitao je Božo Petrov u ime Kluba Mosta koji je odvojeno, također podnio zahtjev za raspuštanje Sabora.

I Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) odbacila je argument HDZ-a kazavši da to sam potvrđuje koliko je politička scena u Hrvatskoj trula. Koalicijski parteri koji toleriraju odvođenje ministara u policijskim autima, ministre pod istragom znak je da je koalicija stabilna zbog privatnih i i stranačkih interesa, ocijenila je .

Govoriti da se glas opozicije ne treba čuti opasno je za demokraciju, dodao je Grbin.

Hrvatska
Politika