Oko 3 500 pomoraca čeka povratak u Hrvatsku

Za oko 3500 hrvatskih pomoraca, među kojim oko 800 na kruzerima, istekli su ugovori i trebali bi se vratiti u domovinu, ali ne mogu zbog pandemije koronavirusa i otežane repatrijacije pomoraca
Polarni kruzer “Scenic Eclipse” na vezu u riječkoj luci Nel Pavletić/PIXSELL

Za oko 3500 hrvatskih pomoraca, među kojim oko 800 na kruzerima, istekli su ugovori i trebali bi se vratiti u domovinu, ali ne mogu zbog pandemije koronavirusa i otežane repatrijacije pomoraca, izjavio je Hini glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

Stoga sindikat, u suradnji s Međunarodnom pomorskom organizacijom i Međunarodnom federacijom transportnih radnika, radi na uspostavi koridora za transfer pomoraca, bez obzira u kojoj se zemlji nalaze, kazao je.

Po podatcima Sindikata pomoraca, u Hrvatskoj je više od 20.000 pomoraca; dio ih je u kabotaži (prijevozu na području unutar države), a u međunarodnoj plovidbi ih je oko 16.000. Sada je na brodovima u međunarodnoj plovidbi njih oko 7000, dok se oko 3500 pomoraca trenutno ne mogu vratiti svojim domovima.

Da bi se pomorci mogli vratiti, kaže Melvan, potrebno je najprije da država, preko koje se radi repatrijacija, to dopusti. No, mnoge su države zbog pandemije zatvorile granice, a uz to, za povratak je potrebno da su aerodromi otvoreni, da ima zrakoplovnih linija.

Melvan je najavio da se u srijedu ujutro u Dubrovniku očekuje kruzer tvrtke Carnival, s kojeg će se iskrcati prva grupa od 50 hrvatskih pomoraca, koji već dulje vrijeme čekaju na povratak, te drugi pomorci iz zemalja u regiji, koji će se također vraćati u svoje zemlje. Po njegovim riječima, još nekoliko kruzera, uplovljavat će sljedećih dana.

Hrvatska
Ostalo