Određen istražni zatvor krijumčarima kokaina, oružja i migranata

Cure novi detalji
pravosuđe sudstvo

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor za svih 10 članova zločinačkog udruženja koje se sumnjiči za šverc južnoameričkog kokaina, likvidaciju Milana Milovca, desne ruke srbijanskog narkobosa Darka Šarića te za šverc vojnog oružja i migranata.

Sudac istrage je, na prijedlog USKOK-a, odredio istražne zatvore zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a u odnosu na dva okrivljenika, kojima se stavlja na teret Milovčevo ubojstvo, određen je istražni zatvor i zbog posebnih okolnosti kaznenog djela za koji je zapriječena kazna dugotrajnog zatvora, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Neslužbeno se doznaje da su za Milovčevo ubojstvo osumnjičeni Petar Ćosić zvan Šarac i Manuel Vulić.

Zamjenica ravnateljice USKOK-a Željka Panza Ostrogonac precizirala je da je istragom u dva odvojena predmeta obuhvaćeno šest kriminalnih skupina.

– Jedna je u jednom predmetu, a ostalih pet u drugom predmetu. U zasebnom predmetu su dvije skupine vezane za kaznena djela iz domene droga, jedna je vezana za oružje, jedna za krijumčarenje migranata dok je posljednja vezana za teško ubojstvo u sastavu zločinačkog udruženja, kazala je.

Panza Ostrogonac je dodala da su sve kriminalne skupine bile iznimno visoko kategorizirane te da su uhićeni hrvatski državljani bili hijerarhijski visoko pozicionirani. Nadodala je da se rezultati njihovog kriminalnog djelovanja “mjere u gabaritima količina droga koje premašuju stotine kilograma kokaina”.

Uz to, tužiteljica je rekla da uhićenje srbijanskog narkobosa Darka Šarića u Beogradu ima određenu poveznicu s dijelom inkriminacije koja je se odnosi na kazneno djelo teškog ubojstva na štetu hrvatskog državljanina počinjenog na teritoriju Ekvadora.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete osumnjičenika, ranije izvijestilo da je pokrenulo istragu nad dvije skupine krijumčara na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a i rezultata pribavljenih putem međunarodne suradnje s više država te s Eurojustom i Europolom.

USKOK je priopćio da se prva skupinu krijumčara sastojala od 10 članova u dobi između 36 i 63 godine, dok su drugu skupinu činila četiri člana u dobi između 29 i 41 godine starosti.

Prema pisanju medija, zločinačko udruženje vodio je Petar Ćosić zvan Šarac koji je 2011. uhićen u akciji Dogma zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina i osuđen na četiri godine.

Mediji pišu da je drugu, četveročlanu skupinu, predvodio Marko Grunov, Ivan Stilinović, Tomislav Kljaić i Amer Draganović, a sumnjiče se za šverc kokaina iz Ekvadora i Dominikanske Republike kojeg su prodavali za 30.000 eura po kilogramu.

Pripadnike skupine sumnjiči se šverc najmanje 609 kilograma kokaina kojeg su preprodali u vrijednosti većoj od 17 milijuna kuna. Pojedine pripadnike te skupine sumnjiči se i za šverc automatskog oružja, granata, plastičnog eksploziva i pištolja iz BiH u Francusku te za krijumčarenje 17 migranata iz Hrvatske u Sloveniju.

Crna kronika
Hrvatska