Odgođeno suđenje Ivici Todoriću zbog otkazivanja punomoći branitelja

Zbog otkazivanja punomoći odvjetničkog para Jadranke Sloković i Čede Prodanovića prvooptuženom Ivici Todoriću i nedolaska četvrtooptužene Nicole De Rossi, danas je odgođeno suđenje bivšem vlasniku Agrokora i nekadašnjim menadžerima te tvrtke Anti Huljevu i Piruški Canjuga za malverzacije u Agrokoru
Zagreb: Ivica Todorić na izlasku iz sudnice dao izjavu za medije

Zbog otkazivanja punomoći odvjetničkog para Jadranke Sloković i Čede Prodanovića prvooptuženom Ivici Todoriću i nedolaska četvrtooptužene Nicole De Rossi, danas je odgođeno suđenje bivšem vlasniku Agrokora i nekadašnjim menadžerima te tvrtke Anti Huljevu i Piruški Canjuga za malverzacije u Agrokoru.

Ivica Todorić je na upit sutkinje Maje Štampar Stipić hoće li angažirati nove branitelje nakon što su mu punomoć otkazali odvjetnici Sloković i Prodanović, odgovorio kako to neće učiniti i da će se na sudu braniti sam.

-Imam čitav niz razloga zašto ne želim branitelja. Sud mi slobodno može postaviti branitelja po službenoj dužnosti, ali ja s njim neću surađivati- dodao je.

Iduća rasprava, na kojoj bi se optuženici trebali očitovati o krivnji, zakazana je za 21. travnja.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo. Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ivica Todorić je još od studenog 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Hrvatska
Politika