Od listopada obvezne covid potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Beroš: Covid potvrde uvode se zbog sigurnosti, a ne kažnjavanja

Uvođenje obveze posjedovanja covid potvrda u zdravstveni sustav i sustav socijalne zaštite trenutno je najučinkovitiji način sprječavanja proboja virusa i širenja zaraze, tvrdi ministar

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš priopćio je da se obveza posjedovanja covid potvrde, koja će se početi primjenjivati u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, uvodi zbog podizanja razine sigurnosti, a ne zbog kažnjavanja bilo koga.

– Zakonska obveza i cilj nam je zaštititi pacijente i zaposlenike u zdravstvenom sustavu od ulaska i širenja zaraze virusa, a ne kažnjavati bilo koga. Ako netko ima bolji prijedlog od učinkovitih mjera koje uvodimo, neka javno kaže, istaknuo je Beroš u priopćenju.

Navodi da je uvođenje obveze posjedovanja covid potvrda u zdravstveni sustav i sustav socijalne zaštite s početkom listopada, trenutno najučinkovitiji način sprječavanja proboja virusa i širenja zaraze u zdravstvenim, ponajprije bolničkim ustanovama te domovima za starije i nemoćne.

Podsjeća da će prema tim novim mjerama, svaki zaposlenik u sustavima zdravstva i socijalne skrbi imati obvezu prilikom dolaska na radno mjesto pokazati potvrdu o cijepljenju protiv covid-19, odnosno o preboljenju zaraze ili negativan PCR ili antigenski test na covid-19.

– Cilj nam je sigurnost svih, a ne kažnjavanje bilo koga. Poštujemo svaki osobni odabir, pa je zaposlenicima omogućen izbor između covid potvrda i redovitog testiranja kako bi mogli ostvariti svoje pravo na normalan rad, ističe Beroš.

Navodi da je najveći broj djelatnika koji u tim sustavima rade izravno s pacijentima i korisnicima već cijepljen protiv covida-19 te će preostali dio zaposlenika imati priliku to učiniti, ako se na to odluče, u narednom razdoblju, a oni koji ustraju u odbijanju cijepljenja, morat će se redovito testirati.