Obuljen-Koržinek: Pokušaj smjene intendanta je politikantstvo

Smjene u Splitu i Rijeci privukle su dosta pozornosti stručne javnosti, ali i političkih kuloara
Zagreb: Ministrica Nina Obuljen Koržinek održala konferenciju za medije Patrik Macek/PIXSELL

Odluke kojima je ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek blokirala smjenu intendanata Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i Rijeci privukle su dosta pozornosti stručne javnosti, ali i političkih kuloara, piše Večernji list.

No, dok odluku o splitskom intendantu osporavaju samo gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Ivicom Puljkom, ona u Rijeci rezultirala je nedoumicama, prije svega po pitanju odnosa unutar HDZ-a.

Naime, riječki HDZ godinama je zazivao smjene u “Zajcu”, a naposljetku ih je podržao i Primorsko-goranski savez (PGS), koji u Rijeci drži većinu SDP-ovu gradonačelniku Marku Filipoviću pa je izglasana smjena intendanta Marina Blaževića. Dodatni “score” HDZ je zabilježio izborom v.d. intendanta, njihova člana Bojana Šobera.

No, sve je blokirala HDZ-ova ministrica, procjenjujući da odluci Gradskog vijeća nedostaju dokazi za optužbe na Blaževićev račun. Takav razvoj događaja potaknuo je priče o sukobu unutar samog HDZ-a, i to između ministrice i riječke organizacije stranke koju predvodi Josip Ostrogović, čovjek koji slovi kao kadar od povjerenja Andreja Plenkovića.

Ostrogović odbija tumačenja da se radi o sukobu unutar HDZ-a, no nije nam znao protumačiti činjenicu da se ministrica usprotivila odluci iza koje je stao Gradski odbor HDZ-a.

Među riječkim HDZ-ovcima se, međutim, mogu čuti podsjećanja na ono što je Blažević radio u suradnji s bivšim intendantom Oliverom Frljićem, a što bi se teško moglo podvesti pod vrijednosti koje zastupa HDZ, od kontroverzne predstave koja je u Poljskoj izazvala žučne reakcije Crkve i konzervativnih političara koji su procijenili da je riječ o povredi osjećaja vjernika, do spuštanja zastave na pola koplja na zgradi HNK u povodu obljetnice akcije Oluja i isticanja zastave u duginim bojama umjesto državne zastave za Dan državnosti, na što su riječki branitelji reagirali kaznenom prijavom.

Ministričinom blokadom Blaževićeve smjene nezadovoljni su i u sindikatu u riječkom HNK, iz kojeg se može čuti kako ljudi koje ministrica štiti nisu vrijedni potencijalne štete koja bi se mogla dogoditi obustavom gradskog financiranja kazališta.

Ministrica Obuljen-Koržinek ustrajna je, međutim, u tumačenju da se radi o zaštiti zakona, institucija i kulture uopće.

– Ovo nije stranačka tema i u krivu je svatko tko je tako pokušava prikazati, rekla je jučer ministrica, ponavljajući kako odluke o razrješenju intendanata u Splitu i Rijeci nisu dostatno obrazložene, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

Hrvatska
Ostalo