Nakon odlaska Merkel Plenković najiskusniji lider iz redova pučana

Njemački izbori promijenili su političku kartu Europe
Zagreb: Premijer Andrej Plenković obratio se medijima nakon završetka sjednice Vlade Robert Anic/PIXSELL

Njemački izbori promijenili su političku kartu Europe, a loš rezultat do sada najvećih i najjačih mainstream stranaka desnog centra, CDU i CSU, najplastičnije upućuju da se europski pučani (EPP) nalaze pred testom i izazovom daljnjeg gubitka birača, piše Večernji list.

U ovakvoj novoj situaciji, samo tri europska premijera iz redova desnog centra imaju stabilan i čvrst mandat – austrijski kancelar Sebastian Kurz, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis te hrvatski im kolega Andrej Plenković.

Usto, Plenković, sada kad je otišla njemačka kancelarka Angela Merkel, a on osvojio dva mandata i vodi vladu pet godina, postaje najiskusniji europski lider na vlasti iz redova pučana, navodi dnevnik.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz upozorio je kako bi, budući da je Njemačka najveća zemlja, gubitak CDU/CSU na izborima mogao oslabiti pučane. Još prije nekog vremena, EPP lideri držali su Europu – njihov je bio sjever, Njemačka, kao i istočnoeuropske i države južne Europe, no dva su procesa utjecala na promjene.

Istočna Europa – s liderima poput mađarskog premijera Viktora Orbána ili poljskog Mateusza Morawieckog – odsklizali su u populizam, a bazu politike i podrške svoje političke opcije grade na preispitivanju i opoziciji Bruxellesu i europskim standardima, što je naposljetku i dovelo do distanciranja i odvajanja od EPP-a.

Odnos prema EU, koja se u državama članicama uvijek lako žrtvuje za postizanje političkih bodova kod kuće, lakmus je test za populizam, što je opterećivalo lidere političke grupacije dugo vremena.

Nije jednom da su hrvatskom premijeru Plenkoviću na sastancima i susretima napominjali koliko se cijeni i vrednuje njegov čvrsti stav prema EU i nepodilaženje populistima, te koliko je bitno da se takvom proeuropskom politikom dva puta dobiju izbori, donosi Večernji list.

Hrvatska
Politika