Nakon Čeha iduće ljeto vlakom na more stižu i Poljaci

Pregovori s Poljacima već su otvoreni
vlak turizam Ivo Čagalj/PIXSELL

Nakon velikog uspjeha češkog operatera RegioJeta koji sad već drugu sezonu za redom češke turiste u Hrvatsku dovodi vlakom, Jutarnji list doznaje kako bi od sljedeće godine željeznicom na more mogli početi stizati i poljski turisti.

Da su pregovori s Poljacima već otvoreni, potvrdio je za dnevnik državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić koji je ovaj tjedan sudjelovao na konferenciji o vlakovima u Krakovu s državnim tajnicima za promet i turizam Poljske, kao i predstavnicima HŽ Putničkog prijevoza te Ministarstva turizma.

Zasad je, doznajemo, dogovoreno da krajem kolovoza u Hrvatsku – najvjerojatnije Rijeku ili Split – stiže jedan promotivni turistički vlak iz Poljske regije Krakov, koja broji oko 10 milijuna stanovnika i to uglavnom popunjen poljskim novinarima i dužnosnicima čiji će zadatak biti promovirati uspostavu funkcionalne turističko-željezničke veze između naše dvije zemlje.

– Nakon dolaska tog promotivnog vlaka, ideja je prionuti na posao te za sljedeću turističku godinu pripremiti uvjete kako bi poljski turisti u Hrvatsku mogli početi pristizati vlakom. Riječ je o iznimno značajnom tržištu koje pokazuje veliki interes za dolazak u Hrvatsku, a iako je donedavno postojala željeznička veza između Poljske i Hrvatske, ona od početka pandemije više nije funkiconalna pa je naša ideja napraviti posve novu željezničku liniju, otkrio nam je Gospočić.

Neke neslužbene informacije govore da se razmišlja o liniji Varšava – Split, no nije isključeno niti da bi poljski turisti pristizali u Rijeku, sve ovisno o tome kako će teći pregovori između ovih dviju strana te koji bi se željeznički tokovi pokazali najprikladnijima.

Hrvatska je željeznicom zasad povezana s četiri emitivna tržišta, no uspostava turističke linije s Poljskom predstavljala bi značajan iskorak jer je riječ o rastućem i iznimno potentnom emitivnom tržištu, donosi Jutarnji list.

Hrvatska
Ostalo