Na svadbama se ukida plesni podij i moraju završiti do ponoći!?

Medak gostima poručuje da se ne trebaju bojati zaraze ako se pridržavaju mjera
Podstrana: Svadbena večera kćeri Mate Bulića, Katje i Tome Drmića u hotelu Le Meridien Lav Ivo Čagalj/PIXSELL

Ugostitelji će se pridržavati svih epidemioloških mjera, među kojima je od danas obvezno nošenje maski za goste i zaposlene, osim pri konzumiraju hranu i pića u svim ugostiteljskim objektima, ističe za Hinu predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

Nakon sastanka ugostitelja s predstavnicima nacionalnog stožera civilne zaštite održanog u ponedjeljak poslijepodne, Medak ističe da su prošli “sav dijalog iz proteklih tjedana o svim sekcijama ugostiteljstva o izmjenama i nadopunama mjera i preporuka koje postaju obvezne, inspekciji i drugom”, te da se u utorak očekuje službena objava novih mjera.

Ključnom novom mjerom označava onu za goste koji će morati nositi maske dok hodaju po objektu i ne sjednu za stol i počnu konzumirati hranu i piće, kao i prilikom odlaska od stola.

Medak objašnjava da ta mjera potječe iz Njemačke gdje se pokazala dobrom, s minimalnim brojem zaraza, te vjeruje da će tako biti i u Hrvatskoj, odnosno da će gosti biti sigurni. Dodaje da je do sada registriran jako mali broj zaraza u “protočnim” ugostiteljskim objektima, poput kafića, fast foodova i restorana.

Izvijestio je da je na sastanku sa stožerom razgovarano i o svadbama, što je, kako je kazao, “izregulirano maksimalno”, te će i za svadbe biti postrožene mjere pa vjeruje da tu, kao ni u klubovima, neće biti zaraza.

-Bitno je i da će svi raditi do 24 sata – klubovi i ostali objekti, a i svadbe će moći biti do tog doba i nijedan objekt neće moći raditi poslije tog vremena, pa ni klubovi- naveo je Medak.

Za svadbe je još dodao da broj okupljenih na svadbama ne bi bio ograničen, ali se moraju svi prijaviti do pet dana do početka svadbe i mora se voditi evidencija svih gostiju, da se svi pridržavaju mjera i da se i tako može voditi nadzor. To ne znači da ih neće moći biti primjerice do tisuću, nego se mora omogućiti četiri metra kvadratna po osobi zbog distance, a na svima koje imaju do 50 osoba morat će ordinirati tzv. Covid redari. Ukida se i plesni podij i sve će morati biti gotovo do 24 sata, a hrana će se morati služiti na stolove i ne smije biti buffet ili ‘švedskih’ stolova.

Napomenuo je i da će se ugostitelji toga i pridržavati, a na pitanje je li im to prihvatljivo odgovorio je da nemaju izbora te da žele i nastoje raditi u skladu s epidemiološkim mjerama.

Gostima poručuje da se ne trebaju bojati zaraze ako se pridržavaju mjera. Ipak, kaže da ugostitelji od Vlade očekuju ekonomsku kompenzaciju.

-Stožeru smo jasno rekli da ekonomski ne možemo opstati s takvim mjerama i bez obeštećenja, na što su rekli da to nije pitanje za njih nego Vladu i da će joj to prenijeti- kazao je Medak, objasnivši da se “obeštećenja” odnose na prije svega ekonomska, poput sniženja stope PDV-a ili odgode plaćanja PDV-a ili neke subvencije ili drugo, bez čega ugostiteljstvo u sadašnjim okolnostima nije održivo.

Naime, kako je objasnio, svaki objekt specifičan je prostorno i po ponudi i ne mogu svi s mjerama zaraditi koliko je potrebno za nabavu sirovina, isplatu plaća, održavanje i drugo, a pogotovo ne ako je za sve lokale, pa i one male od primjerice 25 kvadratnih metara uvjet da po gostu osiguraju četiri kvadratna metra, što će biti obvezno za sve objekte.

Medak je kazao i da su sve mjere usuglašene sa stožerom te fa bi ih stožer trebao objaviti u utorak, nakon što ih uobličiti u dokument.

Hrvatska
Ostalo