Ministrica Nikolina Brnjac: Planiramo se odmaknuti od koncepta “sunce i more”

Hrvatska se okreće razvoju cjelogodišnjeg turizma
nikolina brnjac Slavko Midžor/PIXSELL

Ministrica turizma Nikolina Brnjac izjavila je u razgovoru za Jutarnji list da se kroz strategiju razvoja održivog turizma planira odmaknuti od koncepta “sunce i more” te razviti cjelogodišnji turizam.

Ministrica kaže da je Vlada krenula u promjene kroz “Strategiju razvoja održivog turizma do 2030.” koja uskoro ide na eSavjetovanje.

– Planiramo se kroz poticanje razvoja inovativnih i održivih turističkih proizvoda odmaknuti od koncepta ‘sunce i more’ te tako razviti cjelogodišnji turizam. Zdravstveni turizam prepoznat je kao pokretačka snaga koja može pridonijeti razvoju cjelogodišnjeg turizma, ali i kao pokretač gospodarskog razvoja i dobrobiti šire zajednice. Smještaj kod domaćina je dio našeg nasljeđa, a ljubaznost i gostoljubivost su neke od najvećih prednosti našeg turizma. Stoga je jako važno razlikovati pružanje usluge smještaja kod domaćina od apartmanizacije, koja je samo isplativ biznis i ne doprinosi kvaliteti života lokalne zajednice, već pretvara turistička mjesta u velike spavaonice bez sadržaja i infrastrukture koja to može pratiti, kazala je.

Ustvrdila je da je za rješavanje dvije najveće prepreke održivosti u turizmu apartmanizaciju i sezonalnost potreban sveobuhvatan i koordiniran pristup Vlade, regionalne i lokalne vlasti, poduzetnika, ali i građana.

Po njezinim riječima, alati za borbu protiv apartmanizacije su prostorno planiranje i kategorizacija, koji su u rukama jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Ustvrdila je da je potrebno značajno ulaganje u razvoj smještajnih kapaciteta koji omogućuju produljenje sezone, između ostalog u hotelski smještaj.

Vezano za problem radne snage kazala je da je maksimalno pojednostavljen i digitaliziran proces zapošljavanja stranaca, čime se omogućilo da poslodavci jednostavnije i pravovremeno osiguraju radnike na sezonskim poslovima. Dodala je da se radi i na modernizaciji srednjoškolskih turističkih i ugostiteljskih programa kako bi se učenici, kada završe školu, stvarno mogli uključiti na tržište rada.

No, kako kaže, najvažniju ulogu imaju poslodavci.

– Oni su ti koji dobrim uvjetima rada mogu privući i zadržati kvalitetnu radnu snagu. Nažalost, i s ovakvim nedostatkom radne snage događa se da naši stipendisti prekidaju ugovore o stipendiranju zbog neprimjerenih uvjeta rada, izjavila je ministrica turizma u razgovoru s novinarkom Jutarnjeg lista Dorom Koretić.

Hrvatska
Ostalo