Ministarstvo poljoprivrede i ratari osnivaju radnu skupinu

Ona će se baviti poljoprivrednim projekcijama u ratarskom sektoru, mjerama pomoći te iznalaženju rješenja za podizanje sjemenarske proizvodnje

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić te suradnicima održala je sastanak s predstavnicima ratarskog sektora uslijed tržišnih poremećaja uzrokovanih rastom cijena gnojiva, energenata i rata u Ukrajini.

Predstavnici proizvođača još su jednom istaknuli kako Hrvatska raspolaže s dovoljnom količinom žitarica napomenuvši kako očekuju dobru proljetnu sjetvu, koja bi trebala biti na razini prošlogodišnje. Pohvalili su napore resornog Ministarstva, kao i otvorenost za suradnju i spremnost za pomoć, ali su izrazili i bojazan zbog povećanja cijena gnojiva i plavog dizela. Također se razgovaralo i o jačanju suradnje unutar lanaca opskrbe, proizvodnji sjemenskih kultura te mjerama pomoći i potporama.

Kao jedna u nizu reakcija Ministarstva na aktualnu krizu, trenutno je u e-savjetovanju Pravilnik o provedbi Programa potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu mineralnog gnojiva u cilju osiguravanja određene nadoknade za porast cijene gnojiva, a kako bi se zadržala dosadašnja razine poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Program je vrijedan 200 milijuna kuna i predviđa se da će obuhvatiti 88 tisuća gospodarstava.

Ministarstvo poljoprivrede je i kroz natječaje iz Programa ruralnog razvoja osiguralo strateški značajna ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice u iznosu od 250 milijuna kuna, za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja 150 milijuna kuna te za sjemensku i rasadničarsku proizvodnju 70 milijuna kuna.

Zaključno, utvrđeno je kako će se već idući tjedan oformiti uža radna skupina koja će se baviti poljoprivrednim projekcijama u ovom sektoru, mjerama pomoći te iznalaženju rješenja za podizanje sjemenarske proizvodnje.