Milanović iz Vukovara: “Za dom spremni” štetan, ali treba ukloniti i četničke spomenike

Dnevna doza predsjednika Milanovića
zoran milanović Davor Javorović/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović ocijenio je da je poklič “Za dom spremni” štetan za Hrvatsku te je dodao da treba ukloniti i četničke spomenike u Vukovaru.

– Ako ja dođem u Jasenovac kao Hrvat i kažem da tamo nije mjesto natpisu ‘Za dom spremni’ s kojim provociraju Srbe i da je to štetno za Hrvatsku, onda ću reći i u Borovu Selu da četnički obelisk mora zaroniti zajedno s Johnnyjem Weissmullerom (američkim plivačem i glumcem koji je glumio Tarzana), kazao je Milanović.

Time je aludirao na mauzolej Vukašinu Šoškočaninu, organizatoru napada u kojem je ubijeno 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu koji se nedugo potom utopio u Dunavu. Milanović je naglasio da Vlada neće ukloniti spomenik Šoškočaninu proglasivši ih “bijednim licemjerima koji sve kupuju”.

– Ljudi uvijek imaju neku mrlju koju veš-mašina budućnosti nikad neće oprati kao što to pjeva Davor Gobac. To su takve fleke da to ne ide dolje i nema tu mjesta poštenim ljudima koji imaju autoritet, rekao je.

Veto na ulazak Finske u NATO

Milanović je, također najavio da će staviti veto na pozivnicu Finskoj za članstvo u NATO-u, iako je Rusiju nazvao agresorom u ratu u Ukrajini, sve dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH.

– Ja ću kao predsjednik države koji predstavlja Hrvatsku na samitu NATO-a staviti veto na pozivnicu, ako to bude na toj razini, rekao je Milanović.

U slučaju da pozivnica bude upućena na nižoj razini, kazao je kako nije siguran da može natjerati hrvatskog veleposlanika da na Vijeću veleposlanika, koje također može uputiti pozivnicu, zauzme njegov stav. Poručio je i da će “kao đavao grešnu dušu progoniti svakog zastupnika koji bude bio za”.

Osvrnuo se i na poruku bivšeg ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji je na svom Telegramu napisao da Milanoviću prijeti odmazda Kijeva zbog izjava i stavova o Rusiji i Ukrajini, na što kaže da se “ne želi navlačiti na takve udice” te da nije na strani Rusije.

– Ja sam na hrvatskoj strani, borim se za hrvatsku državu i narod i za njih pokušavam iskamčiti što je moguće više. Tretiraju nas kao budale i naciju trećeg reda, sve to skupa huljski i udbaški podupire Plenković, samo zato da bi se obračunali sa mnom – to je najstrašnije.

Crna kronika
Hrvatska
Izbor urednika