MARKO MAGDIĆ, načelnik Općine Križ: Ponosan sam što smo unatoč ovakvim okolnostima uspjeli realizirati većinu planiranih aktivnosti

Marko Magdić s uspjehom je kraju priveo još jednu godinu, sedmu otkako je na čelu Općine, u kojoj se bez obzira na poteškoće s koronavirusom nije odustalo od realizacije projekata i podizanja kvalitete života

Marko Magdić s uspjehom je kraju priveo još jednu godinu, sedmu otkako je na čelu Općine, u kojoj se bez obzira na poteškoće s koronavirusom nije odustalo od realizacije projekata i podizanja kvalitete života. Što je sve napravljeno, koji su planovi i kako se Općina bori s nedaćama koje nam je donio virus doznajemo u razgovoru s načelnikom

Na kraju smo još jedne po mnogo čemu specifične godine. Po čemu ćete vi ponajviše pamtiti ovu 2020. godinu?

Doista jest specifična. Pamtit ću ju definitivno po osjećaju neizvjesnosti, straha i stalne nade i iščekivanja da se što prije vratimo u normalu. To je prvo i neizostavno kada me pitate po čemu ću pamtiti 2020. godinu. Ako govorimo o onome što je obilježilo godinu u radnom dijelu, onda mogu reći da sam ponosan što smo unatoč ovakvim okolnostima uspjeli većinu planiranih aktivnosti realizirati, pa čak u nekim segmentima i više od toga. Vjerujem da će se listajući ovaj bilten građani uvjeriti u isto.

Želim također odmah na početku izraziti veliki zahvalnost Stožeru civilne zaštite Općine Križ, njegovim operativnim snagama i svim volonterima koji su bili od početka uključeni u aktivnosti provođenja epidemioloških mjera kao i distribuciji lijekova, namirnica i ostalih potrepština sugrađanima kojima je zbog bolesti i samoizolacije trebala pomoć.

Nažalost, naš svakodnevni život u posljednjih pola godine doživio je velike promjene. Njih su osjetili i mještani Križa i okolice koji ove godine nisu mogli uživati u brojnim manifestacijama, koje su se minulih godina itekako etablirale.

Kao i sve drugo, bilo je nužno zaustaviti ili odgoditi većinu planiranih aktivnosti, odnosno manifestacija koje smo navikli organizirati zadnjih nekoliko godina i koje su doista polučile dobru zabavu i veliku posjećenost. Cross hill run, Krigl fest, dani Općine Križ i općenito ostatak sportskih, kulturnih manifestacija i koncerata nažalost čekaju iduću godinu odnosno kraj pandemije. Umjesto zabave, veselja, pjesme i plesa, bavili smo se propusnicama, epidemiološkim mjerama, provođenjem preporuka i nadzorom.

Godina nam je bila u znaku COVIDA-19, kako se Općina Križ snašla u cijelo toj situaciji „novog normalnog“?

Situacija je to koju ne možete predvidjeti, a kamoli se pripremiti. Globalno, a onda naravno i lokalno. Opravdane mjere u tom trenutku su učinile svoje tako da smo imali desetak zaraženih i cijeli fokus je bio na prevenciji, mjerama i općenito sigurnosti i zdravstvenom stanju građana. U ovom, nazovimo drugom valu koji traje i sada, situacija se nažalost pogoršala kao i u većini zemlje, a posljedice ove opake i nepredvidljive bolesti osjetio sam i na vlastitoj koži.

Unatoč navedenom, kao i činjenici da je i dio službenika bio Covid pozitivan, Općinska uprava radila je i dalje tako da sam inzistirao da se odradi dio posla koji podrazumijeva pripremu dokumentacije za natječaje i javne pozive te izradu projektno-tehničke dokumentacije, troškovnika, kako bi bili spremni na dan kada će nam ovo biti preduvjet za konkretizaciju svih aktivnosti na terenu. U tom kontekstu, krizu nismo osjetili, osim što nam je samo prolongirala rješavanje i realizaciju nekih planiranih stavaka.

Kojim ste sve mjerama nastojali pomoći gospodarstvenicima i mještanima, koji su se našli na udaru koronakrize?

Donijeli smo paket mjera u dvije faze, podijelivši ih na pravne i fizičke osobe: tvrtke i obrtnici bili su oslobođeni tri mjeseca plaćanja komunalne naknade; oslobođeni su bili zakupa za poslovne prostore i naknade za korištenje javnih površina; U suradnji s tvrtkom u suvlasništvu Općine Križ, IVAKOP d.o.o., svima koji nisu radili nisu se ispostavljali računi za odvoz otpada; nije bilo poduzimanja mjera prisilne naplate niti obračuna zateznih kamata.

Što se građanstva tiče, svi roditelji čija djeca pohađaju dječji vrtić nisu bili obvezni plaćati uslugu; obveznicima komunalne naknade prolongirao se period plaćanja za 3 mjeseca; nije bilo poduzimanja mjera prisilne naplate niti obračuna zateznih kamata. Osim svega navedenog, a s mjerom ne samo uštede već i solidariziranja, odlučio sam svim službenicima i namještenicima u Općini na period od 3 mjeseca smanjiti plaću za 10%; Vijećnici općinskog vijeća odrekli su se vijećničke naknade na 3 mjeseca a zamjenik i ja smo uplatili 1/3 plaće za borbu protiv korona virusa Gradskom društvu Crvenog križa.

Ipak, pandemija vas nije zaustavila u realizaciji zamišljenih planova i projekata.

Od projekata se nije odustalo kao ni od ostalih stavki u proračunu, međutim logično, morali smo ih prolongirati. Istina, to nam je poremetilo terminske planove u vidu realizacije istih. Istodobno pratite kako se prihodi proračuna ostvaruju i strepite hoćete li imati dovoljno sredstava u trenutku kada kriza prođe ili počne jenjavati. Ponosan sam što smo i u ovakvim okolnostima samo ove godine utrošili projekata i investicija za preko 4 milijuna kuna, uz sve ostalo što smo postavili kao standard, a to su subvencije u poljoprivredi, sufinanciranje kastracije i sterilizacije pasa i mačaka te čipiranje pasa. Zadržali smo postojeće standarde u obrazovanju prije svega stipendije, sufinanciranje prijevoza studenata, produljeni boravak u školi, sufinanciranje dijela udžbenika za djecu osnovne škole, božićnice nezaposlenima i umirovljenicima, jednokratne novčane pomoći za rođenje djeteta koje smo s početkom 2020. godine povisili, zatim prigodni darovi za bebe za Svetog Nikolu i sva ostala socijalna davanja te darivanja kroz sporazum s Gradskim društvom crvenog križa Ivanić-Grad itd…

Radovi na novom vrtiću u punom su zamahu, nakon brojnih poteškoća s kojima se Općina susretala tijekom realizacije ovoga projekta, koji sada ide u dobrom smjeru.

Izgradnja novog dječjeg vrtića trebala bi iznositi oko 13 milijuna kuna sa svim radovima. Što se tiče financijske konstrukcije, skoro 50% smo ostvarili na mjeri 7.4.1. iz EU fondova, odnosno 5,9 milijuna kuna. Također, dobili smo i potporu Ministarstva demografije u iznosu od 1,5 milijuna kuna, dok će ostatak biti financiran iz vlastitog proračuna i sredstava kredita.

Nažalost da, imali smo problema s prvim izvođačem radova i time će se baviti nadležne institucije, no to je slučaj za sebe, ali i dokaz i potvrda koliko ponekad zna biti kompleksno realizirati jedan takav projekt i kakav trnoviti put je do faze uporabne dozvole. Trenutno, izgradnja vrtića ide željenom dinamikom i nitko sretniji od mene da Općina Križ što prije vrtićancima i njihovim roditeljima te zaposlenicima otvori vrata novog vrtića opremljenog prema svim pedagoškim standardima.

Vijest koja je zasigurno obilježila minulo razdoblje najavljeni je dolazak Lidla koji bi na području Općine trebao graditi logističko-distributivni centar vrijedan 75 milijuna eura.

Razgovori i pregovori s Lidlom su trajali gotovo godinu dana. Njima lokacija naše poduzetničke zone odgovara prije svega zbog geografskog položaja i prometnog pravca kojima pokrivaju ovaj dio Hrvatske. U svakom slučaju, postigli smo dogovor tako da smo smanjili potraživanja prema njima, odnosno iznos njihova davanja u vidu komunalnog doprinosa, prilagodili prostorne planove u rekordnom roku, dok zauzvrat dobivamo razne benefite – od velikog broja zapošljavanja ljudi do budućih prihoda s osnova komunalne naknade. Do jučer nismo mogli ni sanjati da će jedna ovakva investicija od 75 milijuna eura doći u jednu općinu kao što je Križ.

Radi se o objektu koji ima oko 60 tisuća kvadrata, duljine 4,5 i širine 1,5 nogometna igrališta, dok je visina objekta u rangu osmerokatnice! Takvih objekata u vidu skladišnih prostora u Hrvatskoj mislim da nema. Za mene je bilo velik izazov i iskustvo ispregovarati nešto takvo veliko i pomalo nestvarno i na to sam posebno ponosan te se nadam da će investicija krenuti što prije s izgradnjom. Ovo je značajna investicija na nivou Hrvatske, a kamoli ne Zagrebačke županije i Općine Križ. Očekujem i želim investitorima da im sve ide željenom dinamikom i da izgrade taj logističko-distributivni centar u 2023. godini. U svakom pogledu, kao i do sada, ja kao načelnik stojim im i dalje na raspolaganju.

Pred Vama je ostalo još pola godine do kraja mandata na mjestu općinskog načelnika, jeste li zadovoljni ostvarenim od lipnja 2017. godine do danas?

Većina projekata i investicija planirana proračunom, kao i u našim predizbornim obećanjima, već su realizirana ili su u završnoj fazi. Sve aktivnosti koje provodimo rezultat su prije svega pomnog planiranja ali i fiskalnih kapaciteta naše Općine. Problem nam je stvarala situacija s pandemijom, međutim dostigli smo korak i uspjeli na sreću ostvariti većinu toga.

Teško je izdvojiti projekte prema prioritetima. Naime svaka vlast fokusirana je, ili bi trebala biti, na problematiku i potrebe građana. To znači da je nekom investicija ili zahvat od 50 tisuća kuna prioritet i percepcija sposobne i odgovorne vlasti, dok je drugima asfaltiranje ceste koja Općinu košta milijun kuna. U svakom slučaju, izdvojio bih asfaltiranje nekoliko kilometara nerazvrstanih i županijskih cesta i smatram da je na području prometne infrastrukture svake godine, malo po malo radimo značajan iskorak. Nadalje, svake godine uredimo nekoliko društvenih domova, značajnih za naše stanovnike. Ugradili smo na području cijele Općine novu, energetski učinkovitu LED javnu rasvjetu. Konstantno ulažemo u sportsku infrastrukturu i gradimo nova dječja igrališta. Nastavljamo gradnju novog dječjeg vrtića i općenito nastojimo učiniti sve da Općina Križ bude ugodnije mjesto za život.

Isto tako, da bi mogli sve to realizirati nužno je imati stabilne financije, a u prilog tome možemo se pohvaliti da je Općina Križ nakon dugo godina dostigla nivo bonitetne i likvidne općine i priznanje koje nas isto tako godinama prati, a to je da nas Institut za javne financije kategorizira u najtransparentnije općine. Kada uz to dodate sufinanciranje projekata od strane županije, ministarstava i EU fondova, onda možemo definitivno biti zadovoljni.

I za kraj kakvi su planovi i projekti planirani za ostatak mandata?

Uvijek transparentno pokušavam komunicirati sve aktivnosti i planove. Istovremeno osluškujemo potrebe i pokušavamo reagirati da se problemi i potrebe rješavaju. Sve to naravno mora pratiti i proračun kao temeljni planski dokument. Konkretno, očekuje nas još asfalta na cestama, ulaganja u društvene domove, početak radova na revitalizaciji parka u Novoselcu, ostala komunalna infrastruktura poput izgradnje i sanacije kanalizacijske mreže, završetak novog dječjeg vrtića i aktivnosti usmjerene da dovedemo još investitora u poduzetničku zonu. Također, čeka nas razdoblje pripreme strategije razvoja i projekata za novo razdoblje EU fondova 2021-2027. Posla i planova ne nedostaje i ako mi birači i iduće izbore daju svoje povjerenje, za dobrobit svih stanovnika i cijele nam Općine Križ, nastavljamo punim intenzitetom kao i do sada.