Marica Jančić među rekorderima. Odrađuje sedmi mandat na čelu Općine Marije Gorice

Rekorderi već 27 godina drže vlast u općinama

U Hrvatskoj je 40-ak čelnika jedinica lokalne samouprave koji su birani pet i više puta, a rekorder je načelnik općine Oprtalj koji je na njenom čelu od osnutka prije 27 godina, piše Večernji list.

Most je nedavno predložio da se mandat gradonačelnika, načelnika i župana ograniči na najviše dva uzastopna mandata, čime bi “lokalni šerifi” na vlasti bili najviše osam godina. Time bi se smanjila korupcija, koja je, prema istraživanjima, kudikamo učestalija u općinama i gradovima s dugovječnim lokalnim dužnosnicima.

Prema nekim procjenama, u Hrvatskoj je 40-ak gradonačelnika i načelnika koji su birani pet i više puta, a onih s četiri mandata još je nekoliko desetaka. Među njima najpoznatiji je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, no on nije rekorder. Najdugovječniji lokalni dužnosnik je IDS-ovac Aleksander Krt, koji je na čelu istarske Općine Oprtalj od njezina osnutka – punih 27 godina. Oprtalj ima oko 830 stanovnika.

Otprilike toliko Vinko Zulim iz HDZ-a vodi Općinu Seget pokraj Trogira, koja ima 4900 stanovnika, a rekorderka je i Marica Jančić, također iz HDZ-a, koja odrađuje sedmi mandat u Općini Marija Gorica u Zagrebačkoj županiji.

Među dugovječnima su i Vojko Obersnel u Rijeci, Stipe Petrina u Primoštenu, Ivica Kirin u Virovitici i Boris Miletić u Puli, donosi Večernji list.