Lovci neće ubijati domaće životinje

Ministarstva poljoprivrede donijelo je odluku o odstrelu podivljalih goveda, ovaca, magaraca i konja
lovac

Lovci, stočari i udruge za zaštitu životinja protive se odluci Ministarstva poljoprivrede o odstrelu podivljalih goveda, ovaca, magaraca i konja u dolini Neretve, piše Jutarnji list.

Pozivajući se na Zakon o lovstvu Ministarstvo je 1. listopada izdalo “dopuštenje trajnog uklanjanja podivljalih životinja domaćih vrsta goveda, ovaca, magaraca i konja radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore” u državnim otvorenim lovištima Rujnica i Opuzen.

Predsjednika Hrvatskog lovačkog društva Đuro Dečak, koji se zalagao za drugačiji pristup rješavanja problema koju divljač i napuštene životinje naprave poljoprivrednicima, smatra da je odstrel zadnji korak u rješavanju problema.

– Uostalom, postoje i puške za uspavljivanje, a i druge metode pomoću kojih se nesretne životinje mogu skupiti i zbrinuti. Nijedan humani lovac neće pucati u domaće životinje. Ovo je prvi put da se i ja slažem s Prijateljima životinja, rekao je Dečak.

Ministarstvo je ovlastilo Lovačko društvo Prepelica iz Opuzena da postupi po rješenju i ukloni stoku, no Dečak tvrdi kako Ministarstvo nema ovlasti bilo što naređivati lovačkim društvima.

– To je improvizacija nesposobnih činovnika kojom žele sakriti svoj nerad i neznanje. Ja nemam nikakvih ovlasti da kao predsjednik nekom društvu nešto zabranjujem, ali postoji i lovački kodeks. Neka Ministarstvo osnuje šintersku službu koja će obavljati te poslove, pravi lovci to neće raditi, rekao je Dečak.

Vlasnik tvrtke “Natura Beef” iz Udbine Mladen Kušeković, koji u uzgoju ima 560 goveda, pita se što su radile nadležne službe prošlih godina kada je problem eskalirao. Smatra da ljude koji ne znaju držati stoku i brinuti se o njoj i kojima su najvažniji poticaji treba sankcionirati i oduzeti im stoku.

– Ako je u pitanju oko 300 grla, problem se može riješiti bez prevelikog napora. Treba stoku namamiti hranom, utjerati u torove ili kakav tjesnac i zbrinuti, kaže Kušeković.

Predsjednik udruge Hrvatskih krških pašnjaka Ivan Tešija kaže kako članovi “izražavaju zgražanje i smatraju da je rješenje izdano ishitreno i nepromišljeno” te da “postoje bolje metode za rješavanje ovog problema”.

Prijatelji životinja prvi su tražili da se poništi rješenje o odstrelu, a na poziv lokalnog stanovništva da oni pronađu rješenje za stoku odgovaraju kako taj problem trebaju riješiti oni koji su odgovorni. Slažemo se da je potrebno naći rješenje, no nedopustivo je da je za nadležne institucije to rješenje ubijanje. Sramotno je i suludo da država naređuje pucanje po kravama i konjima koji nisu ništa skrivili, kaže predsjednik udruge Luka Oman.

Ministarstvo poljoprivrede u obrazloženju odluke o odstrelu životinja navodi kako je, nažalost, inspekcija Državnog inspektorata utvrdila da druga rješenja nisu bila moguća jer se radi o podivljalim životinjama i životinjama bez nadzora i kontrole čovjeka, a koje se, osim što u lovištima ugrožavaju biološku i ekološku ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore, spuštaju iz lovišta u naselja te predstavljaju veliku ugrozu sigurnosti stanovništva.

Poslije su poslali i priopćenje kako su otvoreni i za druge mogućnosti zbrinjavanja stoke, piše Jutarnji list.

Hrvatska
Ostalo