KAKO JE SABORSKI MANDAT ZAVADIO DOMOVINSKI POKRET: Ruža Tomašić i Robert Pauletić u borbi za foteljom

Domovinski pokret poručio je, vezano za spor kandidata na njegovoj izbornoj listi Ruže Tomašić i Roberta Pauletića, da se izborni zakon mora mijenjati tako da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova, kako bi se ispoštovala volja građana
Domovinski-pokret

Domovinski pokret poručio je, vezano za spor kandidata na njegovoj izbornoj listi Ruže Tomašić i Roberta Pauletića, da se izborni zakon mora mijenjati tako da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova, kako bi se ispoštovala volja građana.

-Kako bismo trajno osigurali da se volju građana i njihove preferencijalne glasove uvijek uvažava i poštuje, zalagat ćemo se za promjenu izbornoga zakona tako da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova. Takav je način određivanja zamjene u konačnici najmoralniji i najpošteniji- stoji u priopćenju.

U slučaju mandata koji je na listi Domovinskog pokreta i partnera u 10. izbornoj jedinici osvojila Ruža Tomašić (Hrvatski suverenisti, Hrvatska konzervativna stranka), Domovinski pokret poštovat će zakone i na zakonu temeljene odluke saborskih tijela, kakve god bile. Također, podsjećaju na predizborni dogovor, po kojem su Hrvatski suverenisti u 10. izbornoj jedinici dogovorili drugo, a ne prvo mjesto na listi. Unatoč tome, Domovinski pokret naknadno je u svrhu kreiranja što kvalitetnije liste kandidata suverenistima ustupio još bolje, prvo mjesto na listi, a drugo je pripalo Robertu Pauletiću, što je on prihvatio.

-Pauletić je time pokazao da mu fotelja nije najbitnija, a Domovinski pokret demonstrirao je svoju političku širinu i dobru volju za suradnju i zajedništvo. Jednak stav zauzeli bismo i da je situacija obratna- poručili su iz Domovinskog pokreta.

Spor Tomašić i Pauletića oko tumačenja zakona

Zastupnica u Europskom parlamentu i nositeljica liste Domovinskog pokreta u 10. izbornoj jedinici Ruža Tomašić na izborima je osvojila 41,91 posto glasova, ali je svoj mandat odlučila staviti u mirovanje na godinu dana. Kao zamjena u Sabor trebao bi ići sedmi na listi Marko Milanović Litre, koji je osvojio samo 0,09 preferencijalnih glasova.

Pauletić, koji je osvojio 19,79 posto preferencijalnih glasova, najviše iza Tomašić, smatra da bi mjesto u Saboru po zakonu trebalo biti njegovo jer ima dovoljan broj preferencijalnih glasova, odnosno više od 10 posto.

Tomašić je potom za Večernji list rekla da se vraća u Hrvatski sabor i prekida mandat u Europskom parlamentu ako se njezino tumačenje zakona pokaže spornim. Prema članku 42. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više stranaka zamjenjuje neizabrani kandidat s te liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje.

Na određivanje zamjenika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe Zakona o preferencijalnom glasovanju, a ako na listi nema tako određenog kandidata koji bi zamijenio zastupnika, tada zamjenika određuje politička stranka kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje.

Hrvatska
Politika