Reakcije na prvu predsjedničku kandidaturu

Jurak: Treba smiriti pompu oko podrške koju dobiva Milanović

Nakon što je SDP na Glavnom odboru, uz tek nekoliko glasova protiv, podržao kandidaturu Zorana Milanovića za još jedan mandat na Pantovčaku, uslijedila je podrška i manjih stranaka, većinom onih koji su na izbore za Hrvatski sabor izašli u koaliciji sa SDP-om. Međutim, pitanje je hoće li ‘predsjednik s karakterom‘ imati pravog konkurenta u utrci za drugi mandat i što druge stranke i platforme čekaju s objavom imena svojih kandidata?
ARHIVA – 2020. Zagreb: Milanović ispratio Kolindu Grabar Kitarović s Pantovčaka Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon SDP-a službenu podrška dobio je od stranke Reformisti Radimira Čačića. Uslijedila je potom i podrška međimurskog župana i predsjednik Nezavisne platforme Sjever Matije Posaveca koji je u programu N1 televizije rekao da mu je drago da se Milanović ponovno kandidirao. Posavec smatra i kako je predsjednik, bio korektivni faktor na hrvatskoj političkoj sceni i da u toj poziciji ima najviše šanse. Također smatra kako još na vidiku nema protukandidata koji bi ga mogao ugroziti.

– Ta pozicija korektivnog faktora, to što je nekad veća oporba od oporbe, podržana je od tihe većine hrvatskih građana – smatra Posavec.

Podršku Milanovićevoj kandidaturi za još jedan mandat predsjednika Republike dao je i HSS. Nakon što je u ponedjeljak Predsjedništvo HSS-a jednoglasno odlučilo pružiti podršku kandidaturi Zorana Milanovića, danas je tu odluku potvrdio i Glavni odbor stranke, stoji u priopćenju koje je poslao čelnik stranke Krešo Beljak.

Podsjetimo, očekuje se da, kao i na izborima na kojima je pobijedio Zoran Milanović, prvi krug predsjedničkih izbora bude održan krajem prosinca 2024. Bude li pak drugog kruga, on će se održati početkom 2025., do kada i aktualnom predsjedniku Milanoviću traje petogodišnji mandat.

Moguće je, naravno, da iskoči neko “novo lice”

Politički analitičar Karlo Jurak za 01portal kaže da će druge stranke vjerojatno početi djelovati uskoro, jedna za drugom, do jeseni.

Dodaje kako možda to će činiti same stranke koliko možda i pojedinci koji će možda okupiti stranke.

Smatra i kako treba smiriti pompu oko podrške koju dobiva Milanović.

Sve stranke koje su mu dosad dale podršku osim SDP-a su realno irelevantne na političkoj sceni što se tiče toga koliko glasova mogu donijeti – kaže nam politički analitičar.

Na pitanje koga bi Možemo moglo baciti u vatru odgovara da ne zna.

Našeg sugovornika podsjetili smo i na trenutak kad je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava na upit novinarke N1 televizije Tine Kosor Giljević bi li podržao Milanovića kao kandidata za predsjednika države odgovorio da je “načelno, apsolutno sve otvoreno dok tijela stranke ne donesu odluku” te smo ga upitali postoji li mogućnost da unatoč takvom “hipotetskom” odgovoru HDZ i DP imaju zajedničkog kandidata.

– Mislim da će DP i HDZ ipak imati odvojene kandidate, da bi iz DP-a pokazali da se nisu “utopili” u HDZ-u – rekao je Jurak.

Zanimalo nas je i postoji li mogućnost da i se na ovim predsjedničkim izborima ukaže neko novo lice koje bi moglo pomesti račune kandidatima, kao što su to na ranijim izborima učinili Boris Mikšić, koji je umalo u prvom krugu izbacio, tada HDZ-ovu kandidatkinju Jadranku Kosor iz utrke ili Ivana Vilibora Sinčića koji je iznebuha dobio 17 posto glasova odnosno Miroslava Škore koji je dobio 24,45 posto. Jurak kaže da nije nemoguće.

– Moguće je, naravno, da iskoči neko “novo lice”, ali trenutno se ne nazire tko i na kojoj platformi jer se čini da je sve više manje već isprobano – smatra Jurak.

Smatra i kako od pet stranka odnosno koalicija koje su na parlamentarnim izborima dobila najveću podršku građana, Most postaje sve irelevantniji te da bi njihov kandidat naravno mogao ponajviše podbaciti.

– Najviše zato što se vjerojatno kandidira i Marija Selak Raspudić koja će tu pokupiti solidan dio njihova (bivšeg) biračkog tijela – rekao je politički analitičar Karlo Jurak za 01portal.hr.

“Imam najviše znanja i iskustva”

Podsjetimo, Zoran Milanović je krajem lipnja najavio da će se kandidirati za novi mandat.

– Imam najviše znanja i i iskustva od svih mogućih kandidata, ali to naravno nikad nije presudno, ne mora biti ni sada, to su moji aduti i to je to. Ugodan dan- rekao je Milanović za N1, koji je sudjelovao na svečanom otvorenju Cravaticum muzeja.

Hrvatska
Izbor urednika
Politika