JOSIP JAMBRAČ, predsjednik HSU Vrbovec: Osnova na kojoj se temelje naše političke odrednice je čovjek

Održana Izvještajno-programska skupština HSU-a Vrbovec
h

U subotu je održana izvještajna i programska skupština vrbovečke organizacije HSU-a, koja je usvojila izvješće o radu, kao i neke dokumente, koji bi trebali odrediti budućnost ove stranke u Vrbovcu. Ovo je, stoga, važna skupština – kazao je predsjednik Josip Jambrač, koji za naš Portal govori o tome detaljnije.

-Usvojili smo Strategiju razvoja stranke do 2025. godine, Politički program i poseban letak, kojim želimo svim umirovljenicima Vrbovca, ne samo našim članovima, predstaviti svoj rad i politike kojima se želimo baviti. Primjerice, osigurati rad ljekarni nedjeljom, zalagati se za proširenje specijalističkih zdravstvenih usluga u Vrbovcu, zalaganje za ukidanje prireza, za omogućavanje sigurnog pristupa javnim uslugama i javnim mjestima- nisu teme koje se tiču naših članova, već svih umirovljenika u Gradu, pa i onih koji to još nisu. Eto, to su ciljevi našeg djelovanja-kaže prvi čovjek Gradske organizacije HSU-a Vrbovec.

Na čemu temeljite ovakav program?

HSU kao politička stranka svoje djelovanje zasniva na načelima „dobrog društva“. Dakle, političke vlasti koja vodi računa o svim segmentima društva, a ne samo o „svojima“. Dobro društvo je društvo koje brine o svim svojim članovima. Dobro društvo nije gajenje individualnog egoizma jer to ne vodi harmoniji i miru. Koncept društva koje se nameće – vrijedim koliko imam – vodi prema „slobodi“ korištenja svih mogućih sredstava; mora se osjećati antagonizam prema drugom: prema mojim klijentima koje želim zavesti, prema mojim suparnicima koje želim uništiti, prema moji radnicima koje želi izrabiti. To nije dobro društvo. Osnova na kojoj se temelje naše političke odrednice je – čovjek.

Kako to mislite ostvariti?

Hrvatska stranka umirovljenika svoje će djelovanje usmjeriti na tri područja za koja smatramo da su ključna za poboljšanje kvalitete života svih građana Vrbovca. Prvo područje odnosi se na mobilnost, tj. dostupnost javnih službi i usluga pod jednakim uvjetima za sve građane Vrbovca. Drugo područje je područje socijalne osjetljivosti, tj. šira i transparentnija socijalna politika – ponajprije na načelu pravednosti. Provedba socijalnih mjera treba biti prilagođena njihovim korisnicima. Socijalna politika ne odnosi se samo na financijska davanja, već se ona odnosi i na praćenje i pravovremenu reakciju, osobito u vremenima kada je to za najranjivije dijelove društva, a umirovljenici to jesu, najpotrebnije.

Treće područje je uključenost građana u političke procese. Političke stranke su sredstva kojima se provodi volja građana, nisu same sebi svrha. Kreiranje javnih politika posebice u sferi socijale nužno zahtijeva suradnju vlasti s građanima. Ovaj pristup bit će osnova za političku participaciju stranke u sljedećem razdoblju. Dakle, cilj stranke je postati parlamentarna stanka nakon sljedećih izbora za članove gradskog vijeća Vrbovca. Do tada, okupljamo se oko programa stranke, predanosti članstva načelima djelovanja u stranci i svakodnevnom životu, javno inzistiramo na rješavanju problema koji se tiču kvalitete života građana. To čini naš politički okvir djelovanja.

Najavili ste samostalan izlazak na buduće lokalne izbore. Mislite li da je to ostvarivo i kako?

Hrvatska stranka umirovljenika je stranka „budućnosti“ svakog građana. Želim reći kako će svi koje posluži zdravlje jednog dana postati umirovljenici. Međutim, ključno je pitanje s kojom visinom mirovine i u kakvoj zajednici. Briga o životu u starosti počinje danom zaposlenja. Stoga je u političkom i socijalnom aspektu HSU Vrbovec usmjerena na onu grupaciju ili grupacije ljudi, koji njihov život starijoj dobi osiguravaju putem mirovinskog sustava, tj. mirovinske štednje. A to je najveći broj građana. To znači kako je politika stranke daleko šira o samih današnjih umirovljenika. Politike HSU Vrbovca su politike dobrog društva koje obuhvaćaju veliku većine građana. Nemojmo zaboraviti, živimo u kapitalizmu. Interesi vlasnika kapitala i ostalih suštinski se razlikuju, osobito u pogledu na dobra zajednice i vrijednosti rada. U tome su ključne političke razlike prema drugim opcijama. U tom aspektu, HSU želi samostalnost, neovisnost o nepotrebnim i nesuvislim koalicijama bez sadržaja.

Drugim riječima, u političkom i socijalnom smislu, stranka prihvaća postojanje i izražavanje posebnih interesa pojedinaca i njihovih zahtjeva za mogućnost ostvarenja, međutim, u okviru koji određuje način života zajednice, a ne političke diktata stranke. U tom kontekstu tolerancija i prihvaćanje različitih preferencija i interesa sastavni je dio socijalnog i političkog života i natjecanja u zajednici i, oko njezinog načina života – društvenih vrijednosti.

HSU je otvorena za članstvo u stranci svih dobnih skupina, zvanja i zanimanja. Raznolikost članstva u stranci doprinosi različitim aspektima djelovanja u zajednici i samim time obuhvaća šire područje interesa i preferencija koja čine zajednicu. Jedno od ključnih socijalnih komponenti uspješne zajednice – ljudi čine razliku.

Danas Vaša organizacija broji oko 50 članova, a procjenjuje se da Vrbovec ima oko 5000 umirovljenika. Kako mislite doprijeti do njih…?

Vrbovec je lokalna samouprava s razmjerno velikim brojem umirovljeničke populacije. Jačanje organizacije u broju članova jedan je od načina širenja vijesti. Drugi, puno snažniji i vidljiviji je živjeti na načelima dobrog društva. Bez da morate nekog moliti da prenese ono što se poručujete, građani s kojima smo u stalnom i neposrednom kontaktu to osjećaju.
Gradska organizacija HSU-a će i dalje održavati, razvijati i jačati dobre odnose s drugim umirovljeničkim organizacijama i drugim političkim strankama u cilju osiguranja potpore za ostvarivanja misije organizacije, s obzirom na to da se najveći dio problematike umirovljeničke populacije rješava – može riješiti na lokalnoj razini. Stoga je političko djelovanje stranke usmjereno na djelovanje lokalne vlasti, odnosno način provedbe lokalnih politika.

Dakle, što im poručujete?

Pridružite se Hrvatskoj stranci umirovljenika. Mi umirovljenici sami možemo i trebamo odlučivati o vlastitoj sudbini. Jer, svi mi ćemo jednom biti umirovljenici. Svi ćemo jednom trebati pomoć. To možemo očekivati jedino u dobrom društvu! Dobro društvo moramo sami stvoriti. Želimo vama puno zdravlja i nudimo dobro društvo!

Grad
Hrvatska
Intervju
Izbor urednika
Vrbovec
Zagrebačka županija