Kolekcija priznanja nadopunjena novim zlatom

IVICA CESAR, dobitnik zlatne medalje na izložbi bučinog ulja Alpe – Adria: Nastavili smo niz osvajanja priznanja i nagrada

Jedan od istaknutijih proizvođača buče na istoku Zagrebačke županije svakako je Ivica Cesar iz Obedišća Ježevskog, koji je između ostaloga dobitnik mnogobrojnih priznanja za svoja bučina ulja. Posljednja u nizu dobio je na ovogodišnjoj 5. međunarodnoj izložbi bučinog ulja Alpe – Adria, a ujedno i 12. Izložbi bučinih ulja Hrvatske
DSC_7676

Proizvođači bučinog ulja s područja Zagrebačke županije polučili su sjajan uspjeh na 5. međunarodnoj izložbi bučinog ulja Alpe – Adria, ujedno i 12. Izložbi bučinih ulja Hrvatske, osvojivši 6 zlatnih i 9 srebrnih medalja te jedno priznanje.

OPG Marijo Barišić, OPG Antoljak, OPG Damir Habunek i OPG Kukec iz Zagrebačke županije dobitnici su zlatne medalje u A kategoriji za djevičansko bučino ulje proizvedeno tradicionalnim postupkom (uz prženje), dok je OPG Marko Novak-Grgec dobitnik najviše srebrne medalje. U B kategoriji za bučina ulja prešana hladnim postupkom, zlatnu medalju iz Zagrebačke županije su osvojili OPG Hukavec i OPG Ivica Cesar, dok je OPG Vedran Šinko osvojio najvišu srebrnu medalju.

-To je najpoznatija i najcjenjenija izložba bučinog ulja u ovom dijelu Europe. S ponosom mogu istaknuti kako svake godine dobijemo i neku od nagrada. To znači da naš trud i zalaganje nije uzaludan- kazao nam je nakon ovogodišnje izložbe Ivica Cesar iz Obedišća Ježevskog.

OPG Cesar, Ivica je preuzeo od svoga oca prije 12 godina, a danas se bave proizvodnjom buča i bučinih proizvoda. Ima na imanju i drugih ratarskih kultura, radi plodoreda, no buča je primarna kultura koja se uzgaja.

-Može se živjeti, no trebaju puno veće količine od onoga što ja trenutno radim i proizvodim. Kad bi čovjek od toga htio samostalnu proizvodnju trebalo bi zasaditi puno veće količine i površine. Moja obitelj radi nekih 8 hektara, od kojih je do 6 hektara pod bučom- priča nam Ivica Cesar i otkriva kako je to na godišnjoj razini do 2,5 tone koštica ako je dobra godina.

Kako nam je ispričao naš sugovornik najintenzivniji tjedan je onaj kada je berba, jer tada se doslovno danonoćno radi.

-Nakon berbe košticu je potrebno oprati od primjesa i pulpe buče, nakon čega slijedi sušenje u sušari te premještanje u selektor odnosno u pročistač prije nego li se posprema u skladište. Kod nas primjerice malo više od 2/3 ide na proizvodnju ulja. U našem slučaju proizvodi se nekih 500-tinjak litara ulja- govori nam te naglašava kako je i sama proizvodnja iz godine u godinu sve skuplja, jer je cijena energenata drastično poskupjela.

-Borimo se s tržištem. Cijene rastu, tako da i mi moramo podizati cijenu naših proizvoda, koje najvećim dijelom prodajemo na kućnom pragu ili na manifestacijama u našem okruženju. Nastojimo svake godine unaprijediti svoju proizvodnju i polako se širiti, zbog toga što kupci cijene naše proizvode- otkriva nam Ivica, koji je nezaobilazan sudionik Bučijade u Ivanić-Gradu, gdje se njegovi proizvodi mogu kupiti svake subote na tržnici, gdje je stalni prodavač.

-Bučijada je perjanica nas bućara. Tamo se možemo prikazati u punom sjaju. Riječ je o dobro organiziranoj i posjećenoj manifestaciji, na kojoj godinama s ponosom sudjelujemo- kaže nam Ivica i upoznaje nas s podatkom kako se buča trenutno tretira kao ratarska kultura, dok bi puno bolji tretman proizvođači imali kada bi se tretirala kao povrće.

Agro
Naši ljudi našeg kraja
Zagrebačka županija