U povodu 90. obljetnice

Ivan Barilić o tajni dugovječnosti KUD-a OSS Posavski Bregi: To je način življenja, jedino tako možemo naprijed

Proteklih 90 godina dokaz su ne samo izvornosti nego i izvrsnosti našeg folklora, poručio je predsjednik Barilić
DSC_6573

KUD OSS Posavski Bregi proslavio je 90 godina postojanja, a kako kaže predsjednik Ivan Barilić, ta impozantna brojka nije samo dokaz izvornosti nego i izvrsnosti.

– KUD je sudjelovao na prvoj smotri folklora u Zagrebu, a nakon 90 godina jedini smo od sudionika koji još djeluje. U to vrijeme plesalo se po cijeloj Jugoslaviji, a sada putujemo i izvan granice naše Domovine. Redovito posjećujemo sve velike manifestacije, od zagrebačke smotre, Vinkovačkih jeseni do Đakovačkih vezova, govori nam Barilić.

KUD sada broji oko 70 članova, od čega je gotovo 40 djece od predškolske dobi pa do mlade plesne skupine i odraslih plesača, a posljednjih pet godina KUD ima i tamburašku sekciju koju podučava Goran Hlebec iz Ansambla LADO.

– Postigli smo dobar nivo, ali svega toga ne bi bilo da nema Zagrebačke županije, Ministarstva kulture i medija te poglavito našeg Grada Ivanić-Grada koja nas prati u našim događanjima i svi nam oni pomognu koliko mogu.

KUD OSS Posavski Bregi nositelj je društvenog života u zajednici, a kako nam otkriva Barilić imaju se čime podičiti.

– Domaćini smo 22. Smotre muških pjevačkih skupina iz cijele zemlje, a to je jedinstvena takva smotra u Hrvatskoj. Dolaze nam ponajbolje skupine od Dubrovnika i Vukovara pa sve to Pule. Nedavno smo izdali album i notne zapise na kojem su ponajbolje pjesme iz svih tih godina. Također, prvu subotu iza Uskrsa organiziramo plesni koncert na kojem ugostimo po nekoliko skupina, a aktivno sudjelujemo i u Bučijadi. Uvijek kažem, kada je nešto u gradu, oni su naši, moramo se dičiti i sudjelovati.

Bariliću je ovo četvrti mandat otkako postoji samostalna Hrvatska, tu funkciju obnašao je i za vrijeme bivše države pa će tako 2026. godine napuniti 20 godina na čelu KUD-a. Kako kaže, ne žali što je sve te godine posvetio folkloru.

– To je način življenja. Uz folklor su mi odrasla djeca, naučila plesati i pjevati, a sada nastupa i moja unučad. U Posavskim Bregima folklor nije udruga u koju se učlanite i platite članarinu nego smo svi zajedno u tomu, i roditelji i djeca. Na proslavi smo dodijelili sedam priznanja članicama i članovima koji su stariji od 80 godina, a oni su tu plesali i pjevali još kao djeca. I kada se nešto dogodi, primjerice za vrijeme rata kada su malo stale uzbune, Bregi su bili na nogama. Ogranak ne smije stati i svi vodimo brigu o tome. Jedino tako možemo naprijed.

Posljednje dvije godine KUD OSS Posavski Bregi priprema monografiju koja bi nagodinu trebala ugledati svjetlo dana.

– Riječ je o monografiji običaja Posavskih Brega kroz godišta – od božićnih i uskrsnih, kako se išlo na pašu, kako se vršilo žito pa sve do posmrtnih i svadbenih običaja. Ima zanimljivih stvari i sve je to obuhvaćeno na 1400 stranica transkripta. Nagodinu ćemo vjerojatno imati promociju.

Naposljetku, Barilić je izrazio zadovoljstvo organizacijom obljetnice koja je na jednom mjestu okupila sve naraštaje i protekla u svečanom tonu.

– Neka i za 90 godina bude još takvih proslava, neka stvari idu svojim kontinuitetom, ali poznajući Brege i Brežane, ne bojim se za ovaj KUD.

Intervju
Ivanić-Grad
Naši ljudi našeg kraja