Inspekcija zatvorila odlagalište, Tomašević opet nema kamo s otpadom

Treba zbrinuti 450 tona koje stoje u Sesvetskom Kraljevcu
otpad smeće Saša Miljević/PIXSELL

Nakon što je odlagalište Royal medije u Sisku zatvorila inspekcija, stižu novi problemi za Tomaševića. Treba zbrinuti 450 tona koje stoje u Sesvetskom Kraljevcu, piše Večernji list.

Novi problemi za gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Nakon što je ugovorena kvota za drobljenje glomaznog otpada, koju je dogovorio s tvrtkom Royal media, ispunjena, a u međuvremenu je Državni inspektorat toj tvrtki privremeno zabranio dovoz otpada zbog skladištenja količine veće od dopuštene, shvatio je da ne samo da nema kamo s glomaznim otpadom koji Zagrepčani tek imaju namjeru odbaciti već mora riješiti i hrpu koja stoji u skladištu Unije Nova u Sesvetskom Kraljevcu.

Sve su to privremena rješenja šefa metropole dok se ne “riješe” drobilice, one dvije unajmljene, koje ne mogu raditi jer nemaju građevinsku dozvolu. A s obzirom na to da procedura njezina dobivanja, kažu upućeni, traje i po šest mjeseci, moguće je da na odlagalište Jakuševec prije stignu one koje bi Grad Zagreb trebao kupiti.

Kupljene drobilice, istaknuo je neki dan Tomašević, mogle bi početi raditi, kako su mu obećali prodavatelji, za tri mjeseca. Na platou na Jakuševcu bi se, kako je objasnio gradonačelnik, otpad trebao rastavljati te bi se potom izvlačile vrijedne sirovine za prodaju, a ostatak bi se mljeo i odlagao na Jakuševcu. Planirano je da se nabava sufinancira iz EU fondova, za što je novac već dobiven, a time bi se trebalo uštedjeti oko 33 milijuna kuna godišnje na glomaznom otpadu.

Dok to ne profunkcionira, ugovor je potpisao s tvrtkom Unija Nova, da kod njih otpad samo odlaže. Dogovoreni kapaciteti ondje su ispunjeni već dva tjedna od dogovaranja posla, no sad se bliži i vremenski rok na koji je potpisan ugovor.

Privremeno zbrinjavanje od 75 dana istječe idući tjedan pa su kamioni Čistoće, kako se može čuti iz te Holdingove podružnice, glomazni otpad počeli odvoziti već jučer. I to na Jakuševec, gdje ima mjesta za otprilike trideset tona. A u skladištu Unije Nova nalazi se, kažu upućeni, 450 tona. I kamo onda s ostalih 400-tinjak tona? Znat će se to sa sigurnošću danas jer, kažu, kapaciteti na Jakuševcu bit će vrlo brzo popunjeni, tako da će već danas trebati naći rješenje za ostatak, donosi Večernji list.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo