INCIDENT: Zoran MIlanović protestno napustio obilježavanje 25. obljetnice akcije Bljesak

Hrvatski predsjednik Zoran MIlanović izjavio je da je 25. obljetnicu akcije Bljesak u Okučanima napustio zbog ustaškog napisa "Za dom spremni" na majicama nekih okupljenih
Okuèani –  Obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak. Ivica Galovic/ PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran MIlanović izjavio da je 25. obljetnicu akcije Bljesak u Okučanima napustio zbog ustaškog napisa “Za dom spremni” na majicama nekih okupljenih, što smatra gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj..

-Žao mi je, došao sam ovdje odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Pristali smo na sve elemente protokola, međutim ovdje se jedan od sudionika koji treba polagati vijenac prije mene skinuo u odoru sa znakom ‘Za dom spremni’- rekao je Milanović novinarima.

Dodao je kako su njegovi stavovi oko tog ustaškog natpisa poznati te da stoga u tome ne želi sudjelovati. Ustvrdio je da je to stvar organizatora, Ministarstva hrvatskih branitelja, koji je mogao o tome voditi računa.

Cijelu situaciju ocijenio je provokacijom.

Gdje god ubuduće bude ovakva situacija u tome neću sudjelovati

-Smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću sudjelovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju”, istaknuo je Milanović.

Rekao je i da je o ovom događaju razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem. “On je slegnuo ramenima. Imam razumijevanja za premijera, ali pozdravu ‘Za dom spremni’ ovdje nije mjesto”, poručio je predsjednik Republike.

-Dokle god uvjeti budu ovakvi, a ovo je netko namjerno ovako napravio jer je to sve praćeno i gledano, ja u tome neću sudjelovati, ponovio je.

Inače, u Okučanima se od jutra obilježava 25. obljetnica Vojno-redarstvene operacije “Bljesak”.

Milanović je trebao zajedničkim vijencem i paljenjem svijeća s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem odati počast poginulima u toj vojnoj operaciji. Njome je nakon četiri godine okupacije oslobođena zapadna Slavonija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Uz predsjednika Republike i Sabora te premijera su, među ostalima, trebali biti i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 

Hrvatska
Ostalo