HZZO Mireli Čavajdi ipak neće platiti zahvat u Sloveniji?

Odbijenica HZZO-a bit će definitivna potvrda da ju je hrvatski zdravstveni sustav ostavio na cjedilu zavlačenjem i odbijanjem
prosvjed čavajda Dino Stanin/PIXSELL

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, kako sada stvari stoje, Mireli Čavajdi najvjerojatnije neće odobriti podmirenje troškova prekida trudnoće u inozemstvu, piše Jutarnji list.

Kako dnevnik neslužbeno doznaje, iako hrvatski liječnici odbijaju napraviti zakonom zajamčen zahvat, odbijaju to i izrijekom napisati. Bolnice su HZZO-u poslale dopise da je Čavajdi struka ponudila potrebni zahvat, a to je – inducirani porod.

Budući da Čavajda ne želi porod nego prekid trudnoće, to, rečeno jezikom HZZO-a, znači da je odbila zdravstvenu uslugu u Hrvatskoj pa je krajnje dvojbeno ima li HZZO legalnu podlogu da joj odobri zahvat u Sloveniji. U HZZO-u se, doznaje dnevnik, zbog svega odvija prava drama. Iako njezin slučaj ima sva obilježja hitnosti, do zaključenja broja HZZO još nije odgovorio na njezin zahtjev da joj se odobri trošak prekida trudnoće u Sloveniji.

A ako Čavajda obavi medicinski zahvat prekida trudnoće u Sloveniji na svoju ruku, ne može računati na refundaciju troškova koji iznose oko 5000 eura. Odbijenica HZZO-a bit će definitivna potvrda da ju je hrvatski zdravstveni sustav ostavio na cjedilu zavlačenjem i odbijanjem, a ministar zdravstva Vili Beroš obmanuo javnost kad je rekao da će trošak tog zahvata snositi HZZO.

Čavajda je prošli petak poslala zahtjev HZZO-u. Uz svoju liječničku dokumentaciju poslala je i dokumentaciju dviju ustanova: KB-a Sveti Duh i KBC-a Zagreb. No, ta dokumentacija HZZO-u nije bila dovoljna pa su zatražili dodatna pojašnjenja.

U ponedjeljak je iz KB-a Sveti Duh, doznaje Jutarnji list, stiglo mišljenje da, s obzirom na to da ne mogu obaviti traženi postupak, predlažu da, ako se ne može odraditi niti u drugim ustanovama u zemlji, pacijentica bude upućena u inozemstvo, odnosno traženu Ljubljanu. S druge strane, Petrova kao Referentni centar kao razlog odlaska u inozemstvo navodi feticid i porod.

To HZZO-u nije dovoljno da donese odluku koja bi mogla preživjeti zakonske propise. Beroševo javno obećanje nije dostatno pokriće da Povjerenstvo njezin zahtjev pozitivno riješi. Dramu oko Čavajde dodatno komplicira i neslužbena informacija da je u Petrovoj postojao liječnik koji joj je bio spreman pomoći, ali mu je naređeno da odustane od te ideje.

U HZZO-u, neslužbeno je rečeno, imaju dojam da ih Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj zavlači jer nije poslala mišljenje iz kojeg bi nedvojbeno proizašlo da oni nisu u stanju obaviti prekid trudnoće jer nemaju stručnjaka. A samo s takvim nalazom HZZO može odobriti trošak, pišu novinarke Jutarnjeg lista Željka Godeč i Ivana Krnić.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo