HSLS PREDLAŽE REDUKCIJU VODE: Zagreb treba uvesti prvu fazu redukcije vode

Zagrebački HSLS pozvao je gradonačelnika Tomislava Tomaševića da uvede mjere štednje vode na bazenima, fontanama i kod pranja cesta, zbog niskog vodostaja rijeke Save i lošeg stanja u vodocrpilištima, uslijed visokih temperatura i sušnog vremena

Lovro Domitrovic/PIXSELL

Klimatske promjene utječu na vodostaje rijeka i podzemnih voda. Zbog dugih sušnih razdoblja ove godine, vodostaj Save trenutačno iznosi gotovo minus 300 cm, što predstavlja veliki problem za građane, upozorio je predsjednik gradskog HSLS-a Darko Klasić.

Podsjetio je da je u Istri već došlo do redukcija isporuke pitke vode, dok su pojedina naselja u Lici u potpunosti isključena iz sustava vodoopskrbe. O sličnim mjerama štednje trebala bi razmisliti i zagrebačka gradska vlast, smatra Klasić.

-Vrijeme je, s obzirom na stanje vodocrpilišta i vodostaj Save, za mjeru prve faze redukcije i štednje vode, onu koja ne obuhvaća građane, a podrazumijeva štednja na održavanju cesta, na bazenima, fontanama, itd.- izjavio je na konferenciji za medije.

Zagreb je u samo četrdeset godina ostao bez crpilišta pitke vode na lijevoj obali Save, iz kojih se dobivalo 115 milijuna litara vode dnevno. Danas se glavni grad opskrbljuje vodom iz crpilišta na periferiji kao što su Mala Mlaka, Sašnjak, Petruševec, Velika Gorica, Strmec, dodao je Klasić. No, problem vidi u tome što se više od 50 posto vode gubi zbog dotrajalosti vodovodne mreže.

-Grad mora pod hitno aplicirati na sredstva Europske unije kako bi obnovio vodovodnu mrežu i smanjio gubitke, jer se radi o neprihvatljivom gubitku ne samo vode, već i energije. Naime, električne pumpe ispumpavaju vodu, a one trebaju pogonsku energiju- ističe.

Pozvao je i na istragu na divljim šljunčarama i na lokaciji Savica-Šanci kako bi se utvrdile površine onečišćenja, vrste i količine otpada na lokacijama vodocrpilišta.

-Tu se pokazuju zelene politike, na gospodarenju otpadom i brigom o resursima kao što je pitka voda, a ne na farbanju klupica i zatvaranjem ulica- kazao je predsjednik zagrebačkog ogranka.