Hrvoj Šipek poručila oporbi: Sjednica Odbora je oblik pritisaka na DORH

Očito je krenula predizborna kampanja, poručila je glavna državna odvjetnica
zlata hrvoj šipekPatrik Macek/PIXSELL

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek ocijenila je na početku sjednice saborskog Odbora za pravosuđe, kako oporba sazivanjem te sjednice, temeljem prikupljenih zastupničkih potpisa, vrši pritisak na Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

– Ovo smatram pritiskom jer sjednica koja je bila sazivana je bila oblik pritiska na DORH kako bi se donijele odluke koje odgovaraju jednom dijelu političkih struktura, očito je krenula predizborna kampanja i da je to u funkciji toga, odgovorila je Hrvoje Šipek na upit Mirele Ahmetović (SDP) smatra li da oporba vrši pritiska na DORH-a kao što tvrdi premijer Andrej Plenković.

Podnoseći izvješće za 2021. Hrvoj Šipek kazala je da su u 2021. državni odvjetnici radili na više od 725 tisuća predmeta pred sudovima, a da je riješeno više od 227 tisuća predmeta.

– U 2021. je riješeno 227.750 predmeta, što je više nego 2020. i nastavljen je trend smanjenja broja neriješenih predmeta, rekla je.

Upozorila je i na kadrovske probleme u državnom odvjetništvu zamolivši da se odobri povećanje broja dužnosnika u DORH-u.

– Zbog mjera ministarstva pravosuđa intenzivira se rad sudova i zakazuje veći broj rasprava što DORH s postojećim kapacitetima već sada može teško pratiti i za očekivati je da će doći do zastoja i pasti broj riješenih predmeta, rekla je i navela da se kazneni predmeti u prosjeku rješavaju kroz 109 dana, a građanski 16,5 dana.

Kadrovske probleme ima i USKOK gdje su tri zamjenika ravnateljice imenovani u Ured europskog tužitelja, dodala je.

Nedostatna financijska sredstva za rad DORH-a

Hrvoj Šipek požalila se i na nedostatna financijska sredstva za rad DORH-a kazavši da su u 2021. imali 419 milijuna kuna što je 9,5 posto manje nego 2020., naglasivši da se to zasad nije znatnije negativno odrazilo na rad.

Predsjednik Odbora Mišel Jakšić (SDP) na početku sjednice izrazio je žaljenje što nisu raspravljena brojna izvješća kao i da oporbeni zastupnici moraju prikupljati potpise kako bi se raspravilo izvješće državnog odvjetnika. Izrazio je također žaljenje što se izbjegavaju dolasci na saborsko Antikorupcijsko vijeće, trend za koji kaže da je nametnu sam premijer Andrej Plenković pa nije čudno da ni ostali državni dužnosnici to ne rade.

-To nije dobra poruka- ustvrdio je Jakšić.

Uime Odbora izrazio je i sućut građanima potresom pogođene Turske i Sirije.

I Nikola Grmoja (Most) osudio je nedolazak dužnosnika na Antikorupcijskog vijeće čiji je on predsjednik. Naime, Hrvoj Šipek bila je pozvana danas i na sjednicu Antikorupcijsko vijeća ali se ispričala da ne može doći zbog ranije dogovorenih obaveza.

Zekanović predao kaznenu prijavu protiv Grbina

Hrvoje Zekanović (HDS) predao je glavnoj državnoj odvjetnici kaznenu prijavu protiv Peđe Grbina (SDP) za kojeg je ustvrdio da je uzeo nepripadajuću materijalnu korist u iznosu od 50 tisuća kuna te je zamolio da po tome postupi.

Iako je Ujedinjena parlamentarna oporba iskoristila poslovničku mogućnost i pogurala na raspravu Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2021. godini prikupivši 30 potpisa, stvarni je motiv njezinog pozivanja bio rasprava o aktualnoj sms-aferi vezanoj uz Hrvatske šume, kao i aferi Softver.

Oporbeni zastupnici žele Hrvoj Šipek postaviti sva pitanja o novijim aferama, zašto se dokumentaciju iz afere Softver “držala u ladici”, o korupciji, klijentelizmu i pogodovanjima.

Nakon Odbora za pravosuđe, rasprava o tom izvješću seli na plenarnu saborsku sjednicu koja je prema rasporedu planirana za četvrtak.

Hrvatska
Politika