Hrvati bi već ove godine mogli u Ameriku bez viza

Izaslanstvo američkog ministarstva boravi ovaj tjedan u Hrvatskoj kako bi pripremilo konačno izvješće
putovanje

Hrvatski državljani bi već krajem ove godine u Ameriku mogli putovati bez viza, rekla je Hini dužnosnica američkog Ministarstva domovinske sigurnosti koja ovaj tjedan boravi u Hrvatskoj kako bi napravila posljednju procjenu njezine spremnosti za ulazak u bezvizni režim.

Ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas donosi konačnu odluku o spremnosti Hrvatske za ulazak u Program izuzeća od viza, a Serena Hoy, tajnica za međunarodne poslove u tom ministarstvu, Hini je rekla da će Mayorkas odluku donijeti do konca rujna. Izaslanstvo američkog ministarstva boravi ovaj tjedan u Hrvatskoj kako bi mu pripremilo konačno izvješće.

– A onda, ako sve bude po planu, vjerujemo da će Hrvatska do kraja godine biti u VWP-u, kazala je i dodala da je delegacija resornog ministarstva „optimistična” da će tako i biti.

Hrvatski državljani će se nakon ukidanja viza za putovanje u SAD u turističke i poslovne svrhe prijavljivati putem Elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja. Putnici će se prijavljivati najkasnije 48 sati prije leta, a prijava će koštati 14 dolara.

Strogi kriteriji

Američki državni tajnik Antony Blinken službeno je nominirao Hrvatsku za VWP početkom kolovoza, a američko veleposlanstvo objavilo je u veljači kako je Hrvatska zadovoljila kriterij od manje od 3 posto odbijenih zahtjeva za vizom – tada ih je imala 2,69 posto.

Hoy je istaknula kako je taj kriterij jedan od najzahtjevnijih i da je mnogo država koje se žele pridružiti bezviznom režimu, ali teško im je svladati tu prepreku. Trenutno je u VWP-u 39 država – sve članice EU-a osim Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Cipra, Australija, Brunej, Čile, Island, Norveška, Velika Britanija, Japan, Južna Koreja, Monako, Novi Zeland, Švicarska, Singapur i Tajvan. Članstvo u režimu procjenjuje se svake dvije godine, a moguće je i isključenje, što se dogodilo Argentini 2002. te Urugvaju 2003. godine, navodi se na stranicama Kongresa.

Preduvjet za VWP je jačanje sigurnosne suradnje i obostrano dijeljenje informacija država kandidatkinja i SAD-a. Američka delegacija je, između ostalog, procjenjivala hrvatsku sigurnosnu spremnost posjetima aerodromima i graničnim prijelazima i lukama, a ovaj tjedan posjetit će i prihvatni centar za migrante te imati nekoliko sastanaka s predstavnicima hrvatskih vlasti.

Hrvatska strana proteklih se godina sastajala i s predstavnicima Američkog državnog odvjetništva, Centra za provjeru terorista i FBI-ja. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u kolovozu je naglasio da će hrvatsko pristupanje VWP-u biti važno i radi pristupanja Hrvatske šengenskom prostoru.

Hrvatska
Ostalo