Gradonačelnik Tomašević i župan Kolar o zajedničkim projektima i suradnji

To je prvi službeni posjet izaslanstva Grada Zagreba nekoj županiji 

Robert Anić/PIXSELL

Zajednički projekti i daljnja suradnja Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, vezani uz gospodarstvo, ITU mehanizam, integrirani prijevoz i turizam, bili su glavna tema sastanka na kojem su u Krapini sudjelovali gradonačelnik Tomislav Tomašević i župan Željko Kolar.

Nakon radnog sastanka Tomašević je rekao da je to prvi službeni posjet izaslanstva Grada Zagreba nekoj županiji te kako se Zagreb ne može razvijati, a da se istodobno ne razvija i zagrebački prsten, kojem pripada i Krapinsko-zagorska županija, i da se nova gradska vlast potpuno okreće prema europskim fondovima.

– To je naša politička vrijednost i potreba Zagreba s obzirom na financijsku situaciju koju smo zatekli. U tom je smislu suradnja sa županijama i jedinicama lokalne samouprave ključna, istaknuo je Tomašević. Dodao je da će Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija zajedno raditi na projektima urbane aglomeracije Zagreb, koji će biti vezani uz digitalnu i zelenu tranziciju, a važna je tema za obje strane i integrirani javni prijevoz.

Izaslanstvo Grada Zagreba posjetilo je Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije koji već surađuje sa zagrebačkim Zicerom, a Tomašević je istaknuo važnost te suradnje te suradnje Razvojne agencije grada Zagreba i Razvojne agencije Krapinsko-zagorske županije. Rekao je kako veliki potencijal ima i suradnja dviju strana vezana uz obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, posebice s obzirom na ono što se sada događa u Ukrajini.

– Vidite na koji način sve fosilna goriva i stariji energenti postaju geopolitički i sigurnosni problem i ulaganje u obnovljive izvore energije je ključno za samoodrživost Hrvatske, naših županija i ovog dijela Europe, istaknuo je Tomašević.

Župan Kolar sastanak je ocijenio konstruktivnim, ističući kako vjeruje da su uspjeli detektirati najvažnije projekte dvije strana te da će već nakon tri godine moći predstaviti konkretne programe i projekte. Važna tema sastanka bio je i integrirani prijevoz, elektrifikacija pruge do Zaboka koja nije moguća bez čvrste suradnje Grada Zagreba, ZET-a, HŽ-a i zagorskih prijevoznika.

– Za to su stvorene pretpostavke u novoj financijskoj omotnici kako bi se moglo krenuti i u realizaciju, rekao je Kolar.

Podsjetio je da 12,5 tisuća ljudi iz Krapinsko-zagorske županije svaki dan putuje na posao u Zagreb, zatim da desetci zagorskih poduzetnika i obrtnika odlaze u Zagreb obavljati i nuditi svoje poslove i usluge te da je najviše turista u dolascima i noćenjima u toj županiji s područja grada Zagreba.

– Mi smo jednostavno vezani uz Grad Zagreb i želimo tu suradnju još i proširiti. Rekao sam gradonačelniku da ćemo u njegovom trećem mandatu, kao što je moj sada, već moći razgovarati o nekim stvarima koje su dugoročne i vezane uz provedbu projekata planiranih do 2030. godine, zaključio je Kolar.