fbpx

Nedjelja, 17 Ožujak 2019 18:11

Prezentirani finalni projekti Kultura turizma

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozdravio je prisutne na prezentaciji finalnih projekata Kultura turizma, što se održala u Areni Zagreb, u okviru 8. međunarodnog sajma turizma Place2go.

Gradonačelnik, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Grada Zagreba te direktorica Turističke zajednice Martina Bienenfeld uručili su priznanja za sudjelovanje i doprinos projektu sudionicima - ravnateljima, profesorima i učenicima zagrebačkih srednjih škola. Ove godine škole sudionici bile su I. ekonomska škola, Prehrambeno-tehnološka škola, Tehnička škola, Gimnazija Lucijana Vranjanina te VII. Gimnazija, a svi oni imali su priliku tijekom trajanja sajma prezentirati svoje radove i suvenire koje su pripremili u sklopu svojih projekata.

Kultura turizma projekt je koji je započeo 2010., u suradnji Turističke zajednice Grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, a uključuje samo srednje škole kojima turizam i ugostiteljstvo nisu primarni. Cilj projekta je naše mlade sugrađane uključiti u sudjelovanje u programima zaštite okoliša, zaštite životne sredine, podizanja kvalitete življenja, očuvanja etnološkog, povijesnog i kulturnog nasljeđa, podizanja razine gostoljubivosti te stvaranja klime dobrodošlice.

Objavljeno u Grad Zagreb

Globalni streaming, servis Netflix trenutno snima novu seriju Medical police, a za jednu od lokacija producenti su odabrali Zagreb pa je danas na Trgu bana Jelačića započelo snimanje. U ime gradonačelnika Grada Zagreba i predsjednika Turističke zajednice grada Zagreba Milana Bandića, izjavu za medije o značaju ovakvih projekata u turističkoj promociji Zagreba i za razvoj filmske industrije je dala direktorica TZGZ Martina Bienenfeld.

-Snimanje serije na glavnome gradskom trgu od velikog je značaja ne samo za zagrebački već i za hrvatski turizam. Prema podatcima Hrvatskoga audiovizualnog centra čak 5 posto turista iz Europske unije odabire lokaciju i grad u kojem će provesti godišnji odmor prema svojim najdražim filmovima, odnosno gradovima u kojima su snimani- rekla je direktorica Bienenfeld.

Također je istaknula da su na snimanju zaposleni i uključeni i naši građani koji rade na produkciji te statisti, frizeri i brojni drugi.

-S ovom ćemo serijom opet skrenuti pažnju na Zagreb i Hrvatsku pa se nadam da će u budućnosti biti još više zajedničkih projekata Grada Zagreba i producentskih kuća- istaknula je Bienenfeld.

Zahvaljujući Gradu Zagrebu što im je izašao ususret i ustupio lokacije, Ivan Petrušić, producent Welcome Produkcije, kuće koja organizira snimanje serije u Hrvatskoj naglasio je da će se u Zagrebu snimati 10 dana te da će naš grad glumiti više gradova – Rigu, Berlin, Firencu, aerodrom u Tampi, ali i da će u nekoliko kadrova Zagreb biti Zagreb.

Objavljeno u Grad Zagreb
Četvrtak, 07 Ožujak 2019 16:58

Još bolji i spektakularniji Festival svjetla

Treće izdanje Festivala svjetla održat će se od 20. do 24. ožujka, a donosi atraktivne audiovizualne instalacije i projekcije na 20 lokacija povijesne jezgre grada, rečeno je danas na konferenciji za medije u restoranu Dubravkin put. Na spomenutoj konferenciji sudjelovali su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld te načelnica Sektora za razvoj kulture Nevena Tudor Perković i arhitekt Bruno Jurčić.

Gradonačelnik Milan Bandić pozdravio je prisutne i rekao kako ovim Festivalom slavimo proljeće, koje simbolizira renesansu, svjetlo i dobre emocije.

-Ovime smo se svrstali uz bok gradova poput Lyona, Amsterdama, Berlina, Praga i drugih svjetskih metropola s tradicijom održavanja sličnih manifestacija. Hvala svima koji su sudjelovali u tome, a posebno umjetnicima koji su iskoristili grad kao najveće i najljepše platno. Neka Zagreb zasja u još većem sjaju ususret proljeću i ljetu- najavio je festival gradonačelnik Bandić.

Prvi put je Festival održan 2017. godine, koji je tada imao samo sedam lokacija na Gornjem gradu. -Već tada nas je prepoznala međunarodna asocijacija Festivala svjetla sa sjedištem u Berlinu, te nas je uvrstila u njihove programe. Drago nam je da nas promoviraju kao grad i zemlju koji ima respektabilan Festival svjetla- naglasila je direktorica Turističke zajednice Martina Bienenfeld.

-Posebnost ove godine su tri instalacije iz Kine u sklopu obilježavanja 2019. kao godine turizma i kulture između Hrvatske i NR Kine, koje će upravo našim najmlađim posjetiteljima biti najzanimljivije, ali i ostalim posjetiteljima kao i turistima kojih ima najviše i koji upravo zbog Festivala dolaze u Zagreb- rekla je Bienenfeld.

Tema ovogodišnjeg festivala je proljeće koje simbolizira buđenje i rast, a svaka od lokacija dočarat će proljetni ugođaj kroz svjetlosne predstave. Ovaj kulturno-umjetnički projekt u organizaciji Turističke zajednice, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Hrvatske elektroprivrede i Kraša, ponudit će posjetiteljima jedinstvenu kombinaciju umjetnosti, arhitekture, dizajna i zabave koristeći gradske vedute kao slikarsko platno.

S obzirom na veliki interes prošle godine, ovo izdanje produženo je za jedan dan više, a ulazak na sve programe je besplatan. Projekcije svjetlosti na svim lokacijama trajat će svakog dana od 18 do 23 sata.

Objavljeno u Grad Zagreb

Od 10. do 19. kolovoza, svaku večer od 21 do 23 sata, Park Zrinjevac ponovno će postati mjesto okupljanja uz opuštenu atmosferu Plesnih večeri koje su dio projekta Zagrebački vremeplov.

Od 50-ih do 70-ih godina prošlog stoljeća omiljena zabava Zagrepčana bili su plesnjaci. Prateći u stopu svjetske trendove i plešući u ritmu najpopularnijih pop, rock, jazz i swing hitova, odrasle su generacije i generacije mladih. Plesne večeri na Zrinjevcu oživljavaju duh nekadašnjih zagrebačkih plesnjaka i nastupa puhačkih orkestara koji su bili jedan od simbola bogatog društvenog života u središtu Zagreba. Uz večernje plesnjake posjetitelji će se na Zrinjevcu moći osvježiti zanimljivom ponudom pića i slatkih delicija.

Plesat će se kod Glazbenog paviljona koji je još 1891. postao prepoznatljivim mjestom održavanja promenadnih koncerata. Razigrat će se plesne cipelice uz ritmove najrazličitijih glazbenih žanrova. Bit će tu swinga i rock’n’rolla, plesat će se charlston jive, salsa i tango. Raznovrsnost glazbenog i zabavnog programa i jesu jedan od glavnih aduta ovoga projekta koji plesom upotpunjuje bogatu ljetnu ponudu metropole.

Glazbeni program uživo počinje svaku večer u 21 sat, a gastro kutak radit će svakog jutra od 11 sati. U slučaju lošeg vremena, koncerti se otkazuju.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zagreb Time Travel prva je turistička tura Zagrebom koja najbolju ponudu i znamenitosti grada predstavlja kao putovanje kroz vrijeme oživljavajući povijesne događaje i likove s pomoću suvremenih tehnologija – proširene i virtualne stvarnosti.

Putem aplikacije Time Travel turistu se predstavlja razgledavanje grada u obliku igre u kojoj se četrnaest urbanih atrakcija predstavlja kao putovanje kroz vrijeme uz pomoć poznatih žena iz zagrebačke povijesti kao što su kumica Barica, književnica Marija Jurić Zagorka ili pak književna junakinja Dora Krupićeva. S pomoću proširene i virtualne stvarnosti korisnik putuje u zagrebačku prošlost. Pri tom skuplja i bodove rješavajući povijesne pitalice i zanimljive zagonetke učeći o gradu uz interakciju s lokalnim stanovništvom. Također, moguće je snimiti i atraktivne fotografije s povijesnim likovima i jedinstvenim zagrebačkim pozadinama koje mogu dijeliti na svojim društvenim mrežama te tako postati promotori grada i potaknuti svoje prijatelje da i oni posjete Zagreb.

Zagreb Time Travel na inovativan i kreativan način čini još bogatijom turističku ponudu grada Zagreba, spajajući moderne tehnologije, hrvatsku povijest i baštinu u novi inovativni turistički proizvod.

Kako to izgleda pogledajte OVDJE.

Objavljeno u Grad Zagreb

Brojke nikada ne lažu, a one ovoga puta kažu kako je Zagreb ovog srpnja posjetilo 154 724 turista, što je povećanje za devet posto u odnosu na isto razdoblje lani. Također, ostvaren je i veći broj noćenja, gdje se bilježi porast od 11 posto.

Zagreb su tijekom srpnja najviše posjećivali gosti iz SAD-a, Koreje, Njemačke, Španjolske i Kine, dok su najviše noćenja zabilježili gosti iz SAD-a, Njemačke, Španjolske, Velike Britanije te Koreje.

Objavljeno u Grad Zagreb

Ovoga ljeta, po prvi puta u Zagrebu, lokalitet Trešnjevačkoga placa - "žile kucavice" i "srca" Trešnjevačkoga kvarta - zaživjet će na sasvim poseban način! Od srijede 4. pa sve do nedjelje 8. srpnja Trešnjevački plac pretvorit će se u mjesto na kojemu jednostavno morate biti. Jer na tome kultnome zagrebačkom lokalitetu odigrat će se "projekt s mirisom i okusom" Plac Mljac- Ljeto na Trešnjevačkom placu.

Jedinstvena priča, posebna atmosfera, maštovito uređeni prostori za boravak i druženje, s odličnom klopom i pićem, glazbom i koncertima, dobrim vibracijama i opuštenom ljetnom zabavom - sve to i još puno više očekuje nas početkom srpnja na Placu Mljacu.

-Godinama razvijamo ovaj projekt i nestrpljivo smo čekali trenutak kada će Plac Mljac ugledati svijetlo dana- poručuju iz G.A.D. PRODUKCIJE, kreativne agencije koja je osmislila ovaj novi kulturno-turistički projekt, a koja već stoji iza uspješnih manifestacija kao što su "Dvorišta" na Gornjem gradu u Zagrebu ili "Kantuna" na otoku Rabu.

Trešnjevački plac zauzima važno mjesto u sjećanju brojnih Trešnjevčana. Već 88 godina redovito hrani brojne Zagrepčane najboljim i najsvježijim namirnicama. Preko dana Trešnjevački plac je živa i šarena tržnica, jedna od najljepših u Zagrebu. U večernjim satima, međutim, ovaj atraktivni prostor ostaje prazan.

-Vrijeme je da se Trešnjevačkom placu vrati duša! Trešnjevačku tržnicu želimo transformirati u gozbu za sva osjetila, noćni plac ispunjen bojama i mirisima ljeta- kažu organizatori.

Plac Mljac je i projekt s pozitivnom dozom nostalgije, koji nas poziva da se vratimo u vrijeme kada smo se puno više družili, a puno manje sjedili pred ekranom. Kada smo se svi znali i pozdravljali, kada smo od susjede posuđivali jaja za palačinke, a teta u dućanu nas je pozdravljala imenom.

No prije svega, Plac Mljac je projekt s puno dobre zabave. Bogati glazbeni programi donijet će niz prvorazrednih izvođača od starih zagrebačkih šansona do izvrsnih mladih urbanih izvođača. "Bit će to prilika i da se ugodno spoji s korisnim, jer prvo možete obaviti špeceraj, a potom se s društvom zabaviti uz dobru klopu i odličnu mjuzu", poručuju organizatori. Želja je da se kroz ambijent, uređenje, pa i dio standardne ponude na štandovima zadrži i dio izvornoga šarma Trešnjevačkog placa, dio njegove autohtone priče i atmosfere. Ulaz svih pet dana manifestacije je slobodan.

Zagreb nije samo centar, a Trešnjevački plac se svojom jedinstvenom atmosferom, pričama i ljudima nametnuo kao najbolji mogući izbor. Ideju o novom projektu objeručke su prihvatile Tržnice Zagreb, a prepoznala ga je i podržala i Turistička zajednica grada Zagreba.

Objavljeno u Grad Zagreb

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti