Rok do 23. svibnja

U ponedjeljak započinju upisi u zagrebačke gradske vrtiće, mogući problemi s jaslicama

Prvi rezultati upisa bit će objavljeni 19. lipnja, a konačni rezultati 10. srpnja
vrtić djeca

U ponedjeljak, 13. svibnja, započinju upisi u zagrebačke dječje vrtiće za novu pedagošku godinu, izvijestili su danas iz Gradske uprave.

Zahtjevi se, kao i do sada, podnose elektronički, putem usluge e-Upisi u Dječje vrtiće Grada Zagreba, i to do 23. svibnja. Prvi rezultati upisa bit će objavljeni 19. lipnja, a konačni rezultati 10. srpnja.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec poručila je kako su kapaciteti vrtića značajno povećani, ali da očekuju problema s brojem mjesta u jaslicama jer roditelji upisuju djecu u vrtiće sve ranije. Lani je, nadodaje, zabilježen nezapamćeno veliki broj zahtjeva za upis u vrtiće, bilo ih je 30 posto više nego godinu ranije. Jedan od razloga za takav skok interesa bila je i mogućnost da se prvi put od 2016. dozvoljava upis djece korisnika mjere Roditelj odgojitelj, no najviše je porastao broj zahtjeva za jaslice – za 70 posto, čak tisuću više nego godinu prije.

– Nakon godina nedovoljnog ulaganja u vrtiće, lani smo inicijalno upisali 7140 djece, no ostalo je preko 3000 neupisanih. Računamo da ćemo u svom mandatu uložiti ukupno 100 milijuna eura u 28 projekata izgradnje vrtića, kako bi osigurali mjesta za svako zagrebačko dijete.

Ove pedagoške godine otvorena su tri vrtića, a krajem godine upisano je još 300 djece. Među novoupisanom djecom 20 do 25 posto su s teškoćama u razvoju. Uz to se gradi deset vrtića te iz Gradske uprave očekuju da će pet biti spremno u prvom tjednu rujna

– To bi značilo 600 novih mjesta, povrh 300 koje smo otvorili tijekom godine, a onda do kraja godine preostalih 400 mjesta, kaže Dolenec.

Aktualno
Grad Zagreb