FOTO: Vrbovec obilježio 30 godina pogibije branitelja Damira Rubenčića i Dubravka Smoleca

Da se ne zaboravi…

Vrbovec se danas s tugom, ali i ponosom, sjeća svojim mladih sugrađana Damira Rubenčića i Dubravka Smoleca, koji su kao pripadnici 51. Samostalne bojne od neprijateljske granate poginuli u rovu u Gornjoj Subockoj nadomak Lipika.

Komemoracija je počela jutros u središtu mjesta polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen-obilježjem Hrvatska kocka, a nastavljena u Subockoj. Tu su također zapaljene svijeće, a na mjestu pogibije događaje od prije 30 godina evocirao je jedan od sudionika – Dražen Jendriš, koji je tada teško ranjen i danas je 80-postotni invalid. Uz njega, tada je ranjen i aktualni dožupan Zagrebačke županije Damir Tomljenović. Nakon Gornje Subocke Vrbovčani su danas obišli i spomen-područje Trokut- Novska.

U vrbovečkoj pošto u poslijepodnevnim satima u promet je pušten i prigodni poštanski žig s omotnicom posvećen 30. Obljetnici pogibije Damira Rubenčića i Dubravka Smoleca, autora Zdenka Brezarića. Nazočila je i majka poginulog Dubravka Ljubica Smolec, te Marijan Plahutar, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec.